Vijf tips voor Dunk!festival 2018

In het Hemelvaartsweekend is het landelijke Velzeke alweer het decor voor de jaarlijke hoogmis van postrock dat Dunk!festival heet. Wat in 2005 begon als een klein benefietrockfestival is anno 2018 uitgegroeid tot één van de beste postrockfestivals van Europa, zij het niet ter wereld. Liefhebbers van drone, sludge, mathrock en ambient zakken traditioneel weer af naar Jeugdheem De Populier, waar het ook dit jaar met headliners als Caspian, The Ocean en Russian Circles weer een geweldige editie belooft te worden. Maar op de affiche staan nog veel meer beloftevolle namen. Daarom: vijf tips voor Dunk!2018. 

La Bestia De Gevaudan

Vorig jaar viel de eer om de main stage te openen te beurt aan La Ciencia Simple, en deze keer is die opnieuw weggelegd voor een Chileense band. Over La Bestia De Gevaudan, een duoproject van Diego Yañez Aguilera op gitaar en Alonso Bustamante  achter de ketels (live aangevuld met Eduardo Román als bassist), is op enkele Spaanstalige obscure websites na ongelofelijk weinig informatie te vinden, maar twee sterke studioalbums en een resem live videos op Youtube zijn alvast veelbelovend.

 

Huracán

Het Gents-Antwerpse viertal Huracán maakt sludge metal voor de liefhebbers van zware gitaren en slopende ritmesecties. Live staan ze voor stormachtige muziek met verrassende wendingen waarbij straffe riffs, hypnotiserende drums, gloeiend gebrul en cleane vocalen elkaar perfect aanvullen. In 2017 kwam hun tweede plaat 'Realm of Instability uit, in 2018 openen ze de laatste festivaldag van Dunk!.

 

Rosetta

De Amerikaanse band Rosetta stond al een hele tijd op het verlanglijstje van vele Dunk!bezoekers, en nu dus ook eindelijk effectief op de affiche. Het vijftal is sterk geïnspireerd door klassebakken als Isis, Neurosis en Cult of Luna. Zelf omschrijven ze hun eigen muziek soms als 'metal voor astronauten'. Wij kijken er heel hard naar uit om deze eens live aan het werk te zien!

 

Wyatt E.

Naast I Am Wolves, Hemelbestormer, Astodan, Lethvm, Thot en Huracán (ook allemaal de moeite!) is Wyatt E. nog een Belgische naam die de affiche siert. De Luikenaren Romain Hoedt en Sebastien Von Landau stonden in 2016 al in de Stargazer, en komen nu terug, met verse langspeler 'Exile to Beyn Neharot' onder de arm. Een Oosters getinte trip richting totale duisternis, een ideale soundtrack voor het bossige decor van Dunk!festival. 

 

Russian Circles

Postrockveteranen en publiekslievelingen Russian Circles konden dit jaar niet ontbreken in Velzeke. De dynamische en verwoestende schoonheid van dit Amerikaanse trio is de gedroomde afsluiter voor deze driedaagse vol zware en zweverige gitaren. Hun vorige passage werd vereeuwigd op vinyl door Dunk!records. Benieuwd of deze sessie even legendarisch zal worden. 

 

Dunk!festival vindt plaats in Velzeke, van 10 tot 12 mei. De volledige line-up, info en tickets vind je op www.dunkfestival.be