Netflix boven! De vijf beste internationale tv-programma’s van het najaar 2017

Niet genoeg aan Vlaamse televisie? Of net een degout van al die programma’s van onder de kerktoren. U dwaalt, maar kijk: ook wij werpen meermaals per week wel eens een blik over de landsgrenzen om te ontdekken dat het gras vaak groener is aan de overkant. Daarom selecteerden we in navolging van de beste Vlaamse series van het afgelopen najaar ook de beste reeksen die via internationale wegen *kuch*Netflix*kuch* in onze contreien belandden. En dat overzicht beginnen we met…

Bojack Horseman, seizoen 4

Had je ons enkele jaren geleden verteld dat we net iets te emotioneel geïnvesteerd gingen raken in een pratend paard, dan hadden we je waarschijnlijk voor gek verklaard. Maar toen verscheen ‘Bojack Horseman’ op onze radar en ontdekten we dat een animatiereeks dieper kan snijden dan de meeste live-action reeksen. En dat nu al vier seizoenen lang! Bojack Horseman blijft een bijzonder interessant figuur en de manier waarop de makers zijn depressie vormgeven in woord en beeld lijkt haast ongeëvenaard. Elke aflevering zit bovendien propvol kleine verwijzingen en mopjes waardoor je minstens een kijkbeurt of drie nodig hebt vooraleer je ze allemaal hebt gespot. Een meesterwerk in wording, al is het dat volgens ons al héél lang.

Glow

Van de makers van ‘Orange is the new black’… Kijk, bij ons kan je dan al niet veel verkeerd doen. En wat blijkt: ‘Glow’ bleek ook nog eens écht een reeks te zijn waar wij enorm hard van genoten hebben. In het gefictionaliseerde verhaal achter het ontstaan van cultprogramma ‘Gorgeous Ladies of Wrestling’ volgens we het reilen en zeilen van een groep jonge vrouwen die het proberen te maken in het leven, maar vooral met tegenkanting worstelen. Centrale figuren zijn Alison Brie en Betty Gilpin die als voormalige hartsvriendinnen tegenover elkaar in de ring komen te staan, en dat zowel letterlijk als figuurlijk. Gooi daar dan de fantastische Marc Maron tegenaan en overgiet dat alles met een heerlijk neon eighties sausje en wij zijn helemaal verkocht. Die worstelscène op de tonen van Journey alleen al!

The Good Place

Een op het eerste zicht doodeenvoudige sitcom, maar mispak je niet: ‘The Good Place’ is met zoveel branie en vakmanschap geschreven dat je er bijna niet op let hoe briljant deze reeks in elkaar zit. Ontsproten uit het creatieve brein dat ons eerder al ‘Parks and Recreation’ en ‘Brooklyn Nine-Nine’ schonk, is dit de reeks die ons hart meteen gestolen had. Van de slimme humor, de briljante cliffhangers en de heerlijk innemende personages tot de fantastische set design. ‘The Good Place’ is een op de klassieke leest geschooide sitcom, maar tegelijk zo inventief en grappig dat het meteen een tijdloze klassieker is geworden. Lees er niet te veel over en laat je vooral verrassen door dit pareltje met tonnen ambitie.

Mindhunter

Uit de visuele koker van David Fincher is ‘Mindhunter’ niet de flikkenreeks die je op het eerste zicht zou verwachten. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van FBI-profilers die seriemoordenaars in kaart brachten, is ‘Mindhunter’ vooral een atypische serie. Een reeks die niet per se focust op hoe de moord gebeurd is, maar wel op wie die moordenaar nu juist is. En meer nog: wie de agenten zijn en in hoeverre zij hier zelf door geobsedeerd raken. Dat resulteert in meerdere ijzingwekkende ondervragingsscènes die doen denken aan een messenduel, maar dan wel met woorden in plaats van wapens. De cleane, kille stijl van Fincher brengt de seventies fantastisch tot leven en dat zorgt voor een prachtig tijdsdocument waar wij nog veel van verwachten.

Stranger Things, seizoen 2

Kan dit tweede seizoen het eerste overtreffen? De vraag van één miljoen! Na de hype van vorig jaar is het al minstens een hele prestatie om het succes te evenaren en dat heeft ‘Stranger Things’ met succes gedaan. Verder bordurend op alles wat de eerste reeks zo fantastisch maakte, voegen de makers nog een extra laagje aan hun eighties snoepmand toe en dat zorgt voor een seizoen dat donkerder, ambitieuzer en vooral even goed is als zijn voorganger. Met enkele nieuwe personages (Bob!) en oude bekenden die zich van een compleet andere kant laten zien (Steve for president!) is dit de ideale popcornreeks. En als je ons nu even wilt excuseren, wij gaan een arcadegame zoeken om wat munten in te werpen.