Tien tips voor dunk!festival 2017 + win tickets!

Het laatste weekend van mei opent Dunk!festival alweer zijn poorten voor liefhebbers van postrock, drone, sludge, ambient en postmetal aller landen. Wat in 2005 begon als een klein benefietrockfestival is anno 2017 uitgegroeid tot één van de beste postrockfestivals van Europa, zij het niet ter wereld. Met headliners als Swans, Earth en God Is An Astronaut belooft het ook dit jaar weer een geweldige editie te worden. Maar er staan nog veel meer namen op de affiche. Daarom: tien bands die je niet mag missen. 

Emma Ruth Rundle

Een Amerikaanse songwriter, zangeres, gitariste en kunstenares. Ze was voorheen al actief bij Marriages en Red Sparrowes, en tourde met Deafheaven, This Will Destroy You en Earth. Haar jongste plaat ‘Marked By Death’ is een donkere combinatie van postrock en ghoticfolk. Zelf noemt ze Kate Bush als een van haar inspiratiebronnen, maar bij Rundle gaat het er een pak heftiger aan toe. Met folkachtige ambient vol zware soundscapes slaagt Emma Ruth Rundle er perfect in krachtige en donkere emoties in muziek te vertalen.  

And So I Watch You From Afar

And So I Watch You From Afar, kortweg ASIWYFA ontstond in 2005 in Belfast. Met hun zelfgetiteld debuutalbum uit 2009 en later met Gangs (2011), All Hail Bright Future (2013) en Heirs (2015) veroverden ze een vaste plaats in de Ierse rockscene. De instrumentale muziek kan perfect naast anciens als Battles, Mogwai of 65daysofstatic geplaats worden. Ook live kent ASIWYFA een uitstekende reputatie. Hun drums, bas en twee gitaren staan garant voor een strakke performance van een wervelende samenvloeiing tussen post- en mathrock.

Mutiny on the Bounty

Het vierkoppige Luxemburgs talent van Mutiny on the Bounty wordt soms omschreven als een neurotische versie van Battles. Een brede stroming van invloeden uit rock, elektro, popmuziek en zelfs hiphop liggen aan de basis daarvan. Sinds hun debuutplaat Danger Mouth (2008) toeren ze de wereld rond en braken potten met Trials (2012) en Digital Tropics (2015). De enorm sterke ritmesectie wordt aangevuld met een lawine aan gitaareffecten en indrukwekkende soundscapes. Vorig jaar moest deze band helaas cancellen voor Dunk!, we kijken dus hard uit naar hun herkansing.

Syndrome

Mathieu Vandekerckhove is vooral bekend als gitarist van Amenra, maar met Syndrome heeft hij ook zijn eigen experimentele soloproject. Mathieu maakt mysterieuze en dromerige combinaties van drones en gitaarexploraties, melancholische luistermuziek, subtiel en introspectief, waarin hij de grenzen van postrock, ambient, folk, drone en minimalistische electronica aftast. ‘Forever and a day’ (2016) werd heel goed ontvangen en werd omschreven als aangename duisternis en melancholische, narratieve muzikale lyriek van een heel hoog niveau.

pg.lost

pg.lost is dit jaar één van de grotere namen op de affiche. Ze wisten met hun grote passages, vooruitstrevende riffs en melancholische muziek een grote fanbase op te bouwen. Op hun laatst uitgebrachte plaat ‘Versus’ gaan ze naast hun sferische postrock sound ook werken met elektronische elementen. Met 4 bandleden en 4 albums onder de arm komen ze voor de derde keer naar DunkFestival! Genoeg materiaal om ons te kunnen bekoren.

All We Expected

Eindelijk wordt deze band in een grotere kijker geworpen. All We Expected uit Izegem komt tonen hoe ze meer dan klaar zijn voor een podium als Dunk!festival. Versterkers moeten ze niet kopen want die maken ze zelf, letterlijk. Met deze YGON-versterkers produceren ze atmosferische postrock die er regelrecht staat. Het zijn jonge wolven die tussen het grote aanbod post-rock er met hun koppen zeker bovenuitsteken. In 2014 brachten ze een eerste demo uit, in 2015 een split-EP met Raum Kingdom en nu zijn ze hard bezig met een debuutplaat. All We Expected is een band waar we ongetwijfeld nog veel van zullen horen, zeker de moeite om ze nu al te gaan bekijken dus.

Malämmar

Wanneer drie vrienden een band starten komen er af en toe bands te voorschijn als Malämmar. Deze fuzz-geörienteerde slugdeband uit Spanje zal met zijn loodzware en grimmige riffs hoogstwaarschijnlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Debuutplaat Vendetta kwam uit via Dunk!records in 2016, en klinkt als een brokkelend, uiteengebarsten rotsblok dat ons allen dreigend boven het hoofd hangt. 

We Lost The Sea

De Australiërs van We Lost The Sea zakken af van Sidney tot in Zottegem! Hun passage op dunk!festival wordt de start van hun Europese tour van 16 verschillende data. We Lost The Sea is een post-atmosferische band die zeer subtiel met dynamiek speelt. Ze spelen lange en uitgerekte nummers die laag per laag worden opgebouwd en zo perfect hun emoties kunnen weergeven. Al een decennia geleden werd de band opgericht. We Lost The Sea bracht twee platen uit, verloor in 2013 hun zanger. Na een moeilijke periode kwam uiteindelijk de langverwachte nieuwe plaat uit in 2015, getiteld ‘Departure Songs’.

The Black Heart Rebellion

Het Gentse The Black Heart Rebellion maakt deel uit van Church Of Ra, het collectief van donkere bands en kunstenaars rond Amenra. Net zoals Amenra ontstond ook TBHR uit de hardcorescene. Debuutplaat Monologue (2008) zette de band meteen op de kaart als duistere en bezwerende postmetal. Jongste album ‘People, when you see the smoke, do not think it’s the fields they’re burning’ zoekt meer eclectisch postrockrocksferen op, waarin Gregoriaanse gezangen samenvloeien met hardcore en screamo-invloeden. Ook live geniet deze groep een sterke reputatie. The Black Heart Rebellion passeerde reeds op Dunk!festival, maar blijft nog steeds een must-see band.

B R I Q U E V I L L E

Na de teleurstelling over het cancellen van Jambinai kon dunk! ons verblijden met een nieuwe aankondiging. Om het verlies van de Koreaanse postrockers te verzachten kregen we Briqueville voorgeschoteld, een band van Belgische bodem waarvan het niet eenvoudig is er een genre op te plakken. Volgens het facebookprofiel van de band brengen ze soul, maar het klinkt best wat harder dan dat. Eerder dit jaar brachten ze een gloednieuwe plaat uit die eigenzinnig beukt en het donkerste in hen naar boven haalt. In al hun doen blijft het een zeer mysterieuze band, iets wat ons zeker aantrekt om ze eens live aan het werk te zien.

Meer informatie en de volledige line-up kan je vinden op www.dunkfestival.be

We mogen drie tickets uitdelen voor een dag naar keuze, meedoen kan hier.