Spoken en gepensioneerden: de beste Vlaamse televisie van het voorjaar

Half juni. Tijd van examenstress, terrasjes en hooikoorts. En hier op de Cutting Edge-redactie ook het perfecte moment om eens terug te blikken op wat ons de afgelopen maanden enorm verrast heeft op televisie. Lijstjestijd dus en een eerste selectie voor wie volgend jaar misschien kans maakt op zo'n felbegeerde Cutting Edge Award. Eerlijk, we zouden er zelf al een beetje opgewonden van worden. Maar genoeg gepraat. Tijd om het kaf van het koren te scheiden. Tijd om uit te maken welke tv-programma’s de moeite bleken om wekenlang achter het televisie- of iPad-scherm te blijven zitten. Programma’s die diep sneden, het niveau de hoogte instuwden en ons met een nieuwe blik de wereld instuurden. Of gewoon enorm plezant waren om te bekijken. Soms hoeft het niet meer te zijn...

Beau séjour

De laatste keer dat we een spook geloofwaardig op de Vlaamse televisie zagen ronddwalen, was waarschijnlijk die eerste keer toen we Mia Doornaert in een talkshow zagen verschijnen. Maar het moet gezegd zijn, 'Beau séjour' heeft de lat nu zonder meer een paar meter hoger gelegd wat betreft paranormale verschijningen op het kleine scherm. Dertien weken lang zat Vlaanderen op het puntje van zijn stoel om te ontdekken wie verantwoordelijk was voor de moord op de jonge Kato. Met een vernuftig scenario dat iedereen verdacht maakte, een oogstrelende regie die Limburg tot een desolaat landschap omvormde en de fantastische vertolking van Lynn Van Royen bewees 'Beau séjour' nog maar eens hoe magisch die zondagavond op Eén kan zijn. Geen wonder dat Netflix de reeks stante pede aankocht om als Netflix Original in hun aanbod te steken. Chapeau.

Liefde voor muziek

Een aantal bekende artiesten die in een prachtige villa in een warm land gedropt worden en elkaars nummers moeten coveren. De sterke formule van ‘Liefde voor Muziek’ bleef ongewijzigd voor het derde seizoen. De kruisbestuiving tussen verschillende artiesten leverde ook dit jaar verrassende nummers op: Josje die aan het rappen slaat, Lady Linn die ‘Oya Lélé’ van K3 omtovert tot een funky jazznummer, enzovoort. Daarnaast betekende ‘Liefde voor muziek’ vooral de comeback van Isabelle A. Nog steeds een lekker beest trouwens. 

Culture club

De zoveelste talkshow, dacht je? Toch Niet! 'Culture club' gaat aan de slag met actuele culturele thema's, die via interessante gesprekken in beeld worden gebracht. Zo waren er gesprekken met: Lize Spit (genomineerd voor tal van literaire prijzen), Josse De Pauw (gerenommeerd theatermaker), Raymond van het Groenewoud (heeft geen introductie meer nodig)... over de muziek van Manchester. Niet per se gemaakt voor het grote publiek, maar een must voor de cultuurliefhebber die er net iets meer uit wil halen.

Generatie B

Het moet van het eerste seizoen van 'Crimi Clowns' geleden zijn dat er nog eens zo'n bom in het Vlaamse fictielandschap gedropt werd. Letterlijk. Want wie Brussel omtovert tot een echte war zone waarin millenials en babyboomers het tegen elkaar opnemen, heeft bij ons altijd een streepje voor. Samen met regisseur Pieter Van Hees toverde Joost Vandecasteele het bizarre universum van zijn roman 'Hoe de wereld ook perfect functioneert zonder mij' om tot een heftige, brutale, liefdevolle, speciale en vooral mind-blowing reeks waarin de bizarre karakters elkaar voor de voeten lopen en de lach meer dan eens gevolgd wordt door een 'Shit, dit is eigenlijk allemaal niet zo dystopisch'. Tv-fictie op het scherpst van de snee met soms wat wisselende vertolkingen, maar genoeg ideeën om ons aan het scherm gekluisterd te houden. Gek maar vooral ook geniaal.

Hotel Römantiek

Wie vroeger gepensioneerden op televisie wou zien, moest afstemmen op 'De zevende dag' om zich wat aan het studiopubliek te vergapen. Maar nu heeft Vier eindelijk het gat in de markt gevonden. Met 'Hotel Römantiek' creëerde Woestijnvis een soort 'Temptation Island' voor de derde leeftijd in Tirol, maar dan wel met zoveel liefde en gevoel gemaakt dat je hart er een driedubbele salto van maakte in plaats van te verschrompelen en je af te vragen waar onze beschaving naartoe gaat. Met reisleiders Otto-Jan Ham, Sven De Leijer en Frances Lefebure aan boord werd het weekje in Zwitserland het toppunt van romantiek en feel good televisie. We zouden al bijna zelf gepensioneerd willen zijn om mee te mogen gaan. Enkel spijtig dat dat verdomde pensioensparen nog moet gebeuren.

Reizen Waes

Het land waar het ebolavirus uitbrak, “de gevaarlijkste stad ter wereld”, een eiland dat aan het zinken is en twee ongewone roadtrips. Ook in seizoen drie van ‘Reizen Waes’ trok Tom Waes opnieuw naar landen die de doorsneetoerist liever links laat liggen. Het hoogtepunt was een speciale en bij momenten hartverscheurende aflevering in Noord-Oeganda waarmee één de campagne Hongersnood 12-12 wou ondersteunen. Wie erin slaagt om een grote humanitaire crisis op een menselijke en laagdrempelige manier naar het scherm te vertalen, verdient alleen maar respect. 

Amigo's

Vijf ex-gedetineerden starten samen een restaurant om op het rechte pad te blijven. Maar zoals wel vaker gebeurt, blijkt dat pad niet altijd even recht zoals ze zelf gehoopt hadden. Met Amigo's zette VTM een reeks op het menu die zich eerst wat ontpopte tot een vergeetbare serie. Maar al snel ontwikkelde het smaakpalet zich volledig en ontpopte er zich een reeks die je hart steelt en doet genieten van een simpel verhaal, met mooi uitgewerkte personages en vertolkingen waar de acteurs van dienst stevig hun tanden in konden zetten. Een matig amuse, een heerlijk hoofdgerecht en een fantastische finale. Een echte smaakmaker dus. Maar eerlijk, nu zijn onze eetgerelateerde metaforen ook wel op.

Topdokters

Geen dramatische plotwendingen of amoureuze avontuurtjes met het verplegend personeel zoals in 'Grey's Anatomy'. De echte wereld achter het mondkapje wordt in 'Topdokters' opvallend sober gebracht. Een van de meest eerlijke programma's uit de stal van Vier en Vijf, dat het leven in al zijn moeilijke plooien elegant toont. De kijker was een vlieg aan de wand toen een jongeman met zware brandwonden gewassen werd en een moegeleefde vrouw om een levenseinde vroeg, zonder zich ook maar ergens overbodig te voelen. Knappe televisie als je dat gevoel op zo'n moeilijke momenten verwezenlijkt krijgt.