November Music 2018

NOVEMBER MUSIC 2018 

De 26eeditie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland, vindt traditiegetrouw plaats in ’s-Hertogenbosch. Met zo’n 90 concerten gaat November Music tien dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival geeft compositieopdrachten aan zowel Nederlandse als buitenlandse componisten en initieert samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici. In 2016 kwamen er 11.500 bezoekers, in 2017 ruim 12.000.

 

 

Première John Zorn en COBRA

De New Yorkse componist / saxofonist John Zorn hoorde vorig jaar de Nederlandse fluitiste Felicia van den End spelen en wilde meteen een nieuw werk voor haar schrijven. Zijn Nachtraglichkeitvoor fluit en het Jack Quartet gaat maandag 5 november in premièretijdens deze tweede editie van John Zorn in ‘s-Hertogenbosch.De wereldberoemde sopraan Barbara Hannigan voert zijn nieuwste werk uit met pianist Steve Gosling. De dag wordt afgesloten met een unieke uitvoering van COBRA waarin hij vanaf het podium met speciale tekens de musici – onder wie Bill Frisell, Craig Taborn en Julian Lage - aan en uit zet. Sinds de jaren zeventig is John Zorn (1953) uitgegroeid tot keizer en spil van de Downtown improvisatiescène in New York. Een componist van de buitencategorie, volbloedimprovisator, muzikaal provocateur en avonturier wiens creatieve fantasie en energie geen grenzen kent

 

Ensemble-in-residence

Geen muziektheatergezelschap in Nederland zo veelzijdig en actief op dit moment als Silbersee. Ze zijn dan ook het ideale ensemble-in-residence met een drietal muziektheatrale voorstellingen variërend van Henry Purcell tot Karl-Heinz Stockhausen, Arvo Pärt en een samenwerking met schrijfster Anna Enquist.

 

Internationale top

Na het wereldberoemde Ensemble Intercontemporain in 2017 is dit jaar het internationale topensemble Klangforum Wien te gast. Volgens insiders het beste ensemble ter wereld, met muziek van oprichter en dirigent Beat Furrer, de Engels / Duitse componist Rebecca Saunders en opdrachtwerk van Jan van de Putte. Met de komst van Georges Aperghis, James Dillon, Maja Ratkje, Jennifer Walshe en Moritz Eggert zet November Music zich op de kaart als het festival van dit moment waar je de belangrijkste componisten van dit moment kunt ontmoeten en horen.

 

Vrouwelijke componisten en uitvoerders

Een van de speerpunten in de komende jaren is de focus op vrouwelijke componisten en uitvoerders. Helaas krijgen vrouwen nog te weinig aandacht in de muziek terwijl het aantal interessante vrouwelijke componisten en uitvoerders juist toeneemt. Dit jaar wordt zo’n 40% van alle composities op het festival door vrouwen gecomponeerd. Het streven is een gelijke verhouding man-vrouw in zowel makers als uitvoerders.

 

Jazz & World

Ook dit jaar weer een omvangrijk Jazz en World programma. Hierbij ligt het accent op bijzondere combinaties en concerten van musici en groepen die zelden in Nederland hebben opgetreden. We zijn trots om naast John Zorn musici als Anoushka Shankar & Manu Delago, Amir Elsaffar, Omar Bashir, Michael Wollny, Jakob Bro en Lucia Cadotsch te verwelkomen.

 

Thematische lijnen

Het eerste weekend staat in het teken van het post-minimalisme met optredens van onder meer Gavin Bryars, Monica Germino en het Cello Octet Amsterdam met nieuw werk van Michael Gordon. Andere thema’s dit jaar zijn muziek en dans en muziek en literatuur met spannende samenwerkingen tussen Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, Componist des Vaderlands Mayke Nas en Ilja Leonard Pfeijffer en Boudewijn Tarenskeen met Ramsey Nasr en Judith Herzberg.

 


TIP VAN CUTTING EDGE : de voorstelling Sága van de Belgische formatie Dez Mona. Van jazz tot postrock, van gospel tot tango; de songs van Dez Mona raken het hart. Centraal staat het unieke, hemelse stemgeluid van vocalist Gregory Frateur. Tezamen met zijn vaste kompaan, bassist Nicholas Rombouts, slaat Frateur de vleugels uit met Sága. Dez Mona neemt een frisse duik in de muziekhistorie en gaat in zee met de barokmusici van Baroque Orchestration X (B.O.X.). Tijdens een overdonderende grensoverschrijdende voorstelling Sága komen elementen uit de klassieke muziek samen met de intimiteit van prachtige popsongs. 
 
In Sága verwijzen de makers naar de epische verhalen uit IJsland, Groenland en de Noorse mythologie. Het thema ‘thuiskomt’ waaiert door heel de voorstelling; een zoektocht naar ieders geografische en spirituele wortels. Eeuwige vertellingen en onvervalste mystiek die door Dez Mona en B.O.X. naar de huidige tijd worden getild. Een voorstelling die ook visueel indruk maakt. Tijdens de live uitvoering van ‘Sága’ treden Dez Mona en B.O.X. op in een gloednieuwe installatie van lichtontwerper Jan Pauwels en zorgt befaamd modeontwerper Veronique Branquinho voor wervelende kostuums.
 
The New York Times: ‘volmaakte en wonderschone muziek die zowel eigenzinnig als herkenbaar klinkt’. 
 
 
 
 
 


Info & tickets: www.novembermusic.net .