Murat Isik wint Libris Literatuur Prijs

Verrassing! Niet Pfeiffer, niet Wieringa, niet Driessen, maar Murat Isik (40) wint de vijfentwintigste Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Wees Onzichtbaar (2017). In dit 597 pagina’s tellende epos vertelt Isik het verhaal van een Turkse jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmer tijdens de woelige jaren ’80. 

De jury, onder leiding van ex-winnaar Abdelkader Benali, looft ‘het schijnbaar speelse gemak waarmee Isik uiteenlopende personages tot leven wekt, de overtuigende wijze waarop hij naargeestige scènes afwisselt met opbeurende en de manier waarop hij zijn vertelling ritme en dynamiek weet mee te geven.’ 

Voor ons was het meteen duidelijk. Al na enkele bladzijden raakten wij verknocht aan het ontwapenende hoofdpersonage Metin en de manier waarop hij de binnen- en de buitenwereld trotseert. We kenden Isiks tweede roman dan ook een gulle vier sterren toe. 

Andere genomineerden dit jaar waren Martin Michael Driessen (De pelikaan), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem), Ilja Leonard Pfeiffer (Peachez, een romance), Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken) en Tommy Wieringa (De helige Rita). 

De Libris Literatuur Prijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs (vroeger ECI Literatuurprijs) de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. De Libris wordt live op de Nederlandse televisie uitgereikt en staat voor een bedrag van 50.000 euro.

Koen Peeters was dit jaar de enige Vlaming die op de longlist prijkte met het prachtige De mensengenezer.