Microsoft @ E3

Dit jaar werd op E3 door menig gamer geweldig uitgekeken naar de persconferentie van Microsoft. Niet moeilijk, Microsoft had op voorhand aangekondigd dat het eindelijk Project Scorpio (Microsoft’s antwoord op de PS4 Pro) aan de wereld ging tonen. Xbox fans waren hier al maanden op aan het wachten en Microsoft begon zijn persconferentie dan ook met de onthulling van de nieuwste Xbox One console, de ‘Xbox One X’.

De Xbox One X is een verbeterde versie van de Xbox One. Met zijn 6 Teraflop GPU, 12GB GDDR5 memory en 326GB memory bandbreedte onder de motorkap moet dit de krachtigste console van dit moment worden. Alle games die op dit moment op de Xbox One draaien zullen speelbaar zijn op de Xbox One X, maar zullen door de betere hardware kortere laadtijden en betere graphics hebben.

Daarnaast zullen nieuwe Xbox One games in 4K gedraaid kunnen worden, oudere games worden geüpscaled. De Xbox One X bevat bovendien een 4K UHD Blu-Ray speler wat het afspelen van 4K Blu-rays mogelijk zal maken.

De Xbox One X zal beschikbaar zijn vanaf 7 november 2017 en zal 499$ kosten.

Naast een nieuwe console werden ook een hoop nieuwe games aangekondigd. Niet minder dan 42 games werden getoond. Een aantal van die games komen exclusief voor Xbox One uit. Daaronder vallen titels als ‘Forza Motorsport 7’, ‘Sea of Thieves’, ‘Crackdown 3’, ‘Ori and the Will of the Wisp’ en ‘State of Decay 2’.

 

Daarnaast werden er ook een aantal cross-platform games getoond. De meest opvallende was ‘Assassin’s Creed Origins’. Daar waar iedereen verwachtte dat deze game pas op de Ubisoft persconferentie te zien zou zijn, kregen we nu al een hoop beelden en info voorgeschoteld. De game speelt zich af in het oude Egypte en vertelt het verhaal  van Bayek, de stichter van de Assassin’s Brotherhood. De getoonde gameplay toonde veel van de gekende elementen van de reeks, maar liet meteen ook een nieuwigheid zien. Blijkbaar kan Bayek zijn adelaar op verkenning sturen en door de ogen van het dier zien wat er allemaal rondom hem gebeurt. Een kleine toevoeging die veel mogelijkheden bied. Meer van dat graag. De game zal vanaf 27 oktober in de winkel liggen.

 

Andere aangekondigde games waren onder andere ‘Metro Exodus’, Dragon Ball Fighter Z’, Middle-Earth: Shadow of War en ‘Life is Strange: Before the Storm’. Dat vooral deze laatste ons doet watertanden hoeft niet te verbazen als je onze review van de vorige game hebt gelezen.

Als kers op de taart kwamen we op het einde van de persconferentie te weten dat de backwards compatibility van de Xbox One wat betreft Xbox 360 games wordt uitgebreid om spoedig ook Xbox (de originele dus) games te bevatten. Je leest het goed, binnenkort zullen tal van Xbox games speelbaar zijn op de Xbox One.

Samengevat was dit een lange, maar bomvol gevulde persconferentie. Een nieuwe console (enfin, een verbeterde versie van een bestaande console), een hoop nieuwe games en backwards compability dat wordt uitgebreid, meer moet dat niet zijn. Sony en Nintendo zullen uit hun pijp mogen komen om deze persconferentie te evenaren.