Le Fidèle en Tabula Rasa kapen alle prijzen weg

Le Fidèle en Tabula Rasa zijn de grote winnaars van de negende editie van het Gala van de Ensors. Samen haalden ze maar liefst 11 van de 20 prijzen binnen, waarvan Zagros en Le Fidèle de podiumplaats deelden voor Beste Film. Met het nieuwe stemsysteem zorgden de 600 academieleden voor dit ex aequo.  

Onder paars parelend licht verwelkomde Franscesca Vanthielen alle genodigden in het Kursaal van Oostende. Vanachter een plexiglazen wand speelde de liveband het ene iconische filmdeuntje na het andere. Absolute topper was minister-president Geert Bourgeois die het podium opwandelde met het themalied van James Bond op de achtergrond. De toon van een memorabele avond was meteen gezet.

De absolute slokop was Le Fidèle, het gangsterdrama van Michaël R. Roskam dat maar liefst zes prijzen won. De filmmaker zelf gaat voor de tweede keer – denk maar aan Rundskop – aan de haal met de prijs voor Beste Regie. Ook Matthias Schoenaerts en Alain Dessauvage kregen de Ensor voor Beste Acteur en Beste Montage. De prijs voor Beste Director of Photography werd overhandigd aan I,Tonya-cameraman Nicolas Karaktsanis. Tot slot won Le Fidèle de Beste Productie Design en deelde hij een podiumplaats met Zagros voor de Beste Film wegens een ex aequo.

Tabula Rasa mocht zich tot de absolute publiekslieveling binnen de seriecategorie kronen. De reeks van Kaat Beels en Jonas Govaerts, geschreven door Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens en Christophe Dirickx, wist al haar vijf nominaties te verzilveren. Veerle Baetens’ Ensor voor Beste Actrice was meer dan verdiend. Baetens: ‘Vijf jaar geleden begon ik aan mijn rol als Annemie D’Haeze. Dit is ook de rol waar ik het langst aan werkte.’ De actrice kreeg meteen daarna haar tweede Ensor voor Beste Scenario. ‘Ik heb eindelijk de kans gekregen om mee te schrijven en dit is het resultaat’, zegt Baetens fier. Verder won de serie de prijs voor Beste Regie en kreeg Peter Van Den Begin de Ensor voor Beste Acteur.

Met drie nominaties is Natali Broods de meest genomineerde actrice op het gala. De hoofdrolspeelster in Façades nam uiteindelijk maar één beeldje in ontvangst, al was dat wel de Ensor voor Beste Actrice. Afsluiten deed ze met een stevig statement. Broods: ‘We begonnen met de opnames van Façades nadat ik net veertig werd. Onze carrière stopt dus niet na ons dertigste, dames.’

Girl van Lukas Dhont moet nog uitkomen in Vlaanderen, maar toch kreeg de regisseur de Ensor voor Beste Debuut. ‘Het voelt een beetje vreemd om een prijs te ontvangen wanneer de meerderheid de film nog niet heeft gezien. Het idee zat al lang in mijn hoofd, dus het is fijn om dit binnenkort met jullie te delen.’ Eerder dit jaar zette Dhont het filmfestival van Cannes op stelten, maar vanaf 17 oktober kan iedereen Girl ontdekken.

Wil je weten wie de andere winnaars zijn? Surf dan naar deze site.

 

Door Giulia Latinne en Florian Saerens