JAZZ TE GAST 2019 Zuidhorn

 

"A festival unlike any other in the world" (Dave Douglas)

Jazz te Gast is een jong, tweejaarlijks muziekfestival - dat een klein dorp voor één dag omtovert tot het absolute middelpunt van de Europese jazz.

 

Op 15 juni tovert festival Jazz te Gast Zuidhorn opnieuw om tot het absolute middelpunt van de Europese jazz. Internationale top musici, jong talent en het Noordpool Orkest treffen elkaar in een ongekend avontuur. Ter plekke maken zij nieuwe muziek en voeren die uit in de sprookjesachtige tuinen van De Gast in Zuidhorn. Op de 8 tuinpodia spelen op één dag maar liefst 80 musici afkomstig uit o.a. New York, Parijs, Berlijn en Groningen. Het Noordpool Orkest zorgt dit jaar met de complete line-up met het avondconcert weer voor een spetterende afsluiting.

Drie orkesten
In de grote tuin van villa Arnichem ligt het hoofdpodium van Jazz te Gast waar drie bijzondere orkesten zijn te horen. Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) o.l.v. Ruben Hein is het “jong-oranje van de jazz”. Noordpool Troupe is het jonge zusje van het Noordpool Orkest, met stuk voor stuk bijzondere Noordelijke talenten. Zij spelen composities van Joni Mitchell vertolkt door Hiske Oosterwijk (1989), een snel rijzende vocale ster.
Het avondconcert is ook dit jaar weer de spetterende afsluiting van Jazz te Gast, met het voltallige Noordpool Orkest en de complete line-up van alle artiesten. Het orkest speelt nieuwe arrangementen en composities die in opdracht van Jazz te Gast zijn geschreven. Het avondconcert begint om 20.00 uur.

Greenhouse
Jazz te Gast is bovenal een broedkamer van nieuwe muziek, ter plekke in het dorp gemaakt door de top van de Europese jazz. Deze “Greenhouse” concerten zijn avontuurlijk, verrassend en afwisselend: van blokfluit tot strijkkwartet, van verstild tot opzwepend, van straight ahead tot experimenteel. De artiesten die samengebracht zijn door Artists in Residence Ethan Iverson en Marike van Dijk zijn o.a. saxofoniste Tineke Postma, drummer Mark Schilders, bassist Petros Klampanis en tromboniste Shannon Barmett.

Ensembles en talenten
Op drie tuinpodia spelen gevestigde jazz-ensembles (o.a. Tiltan, Greener Grass en Suzan Veneman Groep) en jong talent van het Prins Claus Conservatorium. De studenten krijgen de donderdag voorafgaand aan het festival een Masterclass van Ethan Iverson en Marike van Dijk. De ensembles en talenten brengen toegankelijke en meest akoestische luistermuziek, met de kenmerkende “twist” van Jazz te Gast: eigenzinnig en verrassend.

 

Pianist Ethan Iverson uit New York en de Friese saxofoniste Marike van Dijk leiden deze editie van Jazz te Gast.

 Zij zochten een dreamteam van tien fantastische jazzmusici bij elkaar die samen nieuwe muziek in verrassende combinaties maken. Unieke muzikale persoonlijkheden, afkomstig uit alle hoeken van de wereld: van New York tot Parijs en Hongarije tot Berlijn. In deze ‘Greenhouse’ van artiesten participeren o.a. Tineke Postma, Mark Schilders, Phil Donkin en Petros Klampanis. Naast deze ‘broeikas’ van talenten spelen er ook ensembles als Tiltan, Suzan Veneman Groep en Greener Grass. Special Guests zijn het Nationaal Jeugd Jazz Orket (NJJO) o.l.v. Ruben Hein, een big band van 18 Nederlandse toptalenten. Jazz te Gast biedt ook ruimte voor aanstormend talent uit de omgeving. Als klap op de vuurpijl speelt het Noordpool Orkest ’s avonds een uniek slotconcert met nieuwe composities en de complete line-up van het festival.

 

INFO :

https://www.jazztegast.nl/kaarten

https://www.jazztegast.nl/hoe-kom-je-er

https://www.jazztegast.nl/timetable 

 

 

Kaartverkoop
Jazz te Gast start om 13.30 uur en is overdag gratis toegankelijk. Kaarten voor het slotconcert (€17,50) en de straatmaaltijd (€12,50), exclusief servicekosten, zijn te koop via www.jazztegast.nl/kaarten en verkrijgbaar bij Dijkstra Makelaardij & Financieel Advies, Hoofdstraat 16, Zuidhorn.