It ain’t over till the fat lady sings: het Cutting Edge jaaroverzicht-jaaroverzicht

Het jaar 2016 kruipt met een laatste reutel richting eindmeet en iedereen hoopt natuurlijk dat het volgende jaar net iets rooskleuriger zal zijn. De pessimist in ons durft daar wel eens anders over te denken (Trump wordt dan wel echt president hé, mannekes!) maar na een paar glazen champagne deze avond zullen wij waarschijnlijk ook meedromen van een mooiere toekomst. 2017, bring it on! Maar als we het in het nieuwe jaar beter hopen te doen, moeten we uiteraard leren uit de fouten die de wereld de afgelopen twaalf maanden heeft gemaakt. En vooral al die pareltjes die van 2016 toch een mooi jaar maakten, nog eens extra koesteren. Wij selecteerden alvast de beste jaaroverzichten om die taak wat te vereenvoudigen.

Van Peel overleeft 2016

Aangezien Geert Hoste zijn maatpak voor onbepaalde tijd aan de wilgen heeft gehangen (net naast die spitsvondige humor die daar al enkele jaren langer vertoeft) is het nu misschien wel hét moment dat groot Vlaanderen ’s lands beste conferencier beter leert kennen: Michael Van Peel. Geef die man een tv-programma en dan hebben we misschien eindelijk een Vlaams antwoord op ‘The Daily Show’. Met de vinger aan de pols walst Van Peel door het afgelopen nieuwsjaar en brengt hij de frustraties over onze maatschappij perfect aan de oppervlakte. Niemand die buitenkomt bij zijn show en niet meteen aan de revolutie wil beginnen. Of toch tot het moment dat de fonduepot weer de kast ingaat voor de volgende jaarwisseling. Zo zijn wij Vlamingen wel. Revolutie! Maar niet tijdens de week, en al zeker niet tijdens het weekend. Ontdek het vanavond op Canvas of nog tot februari in een cultureel centrum in jouw buurt. Herbekijk hieronder alvast een fragment uit 'Overleeft 2014'.

De Film van het Jaar/Terugblik 2016

Genoeg gelachen met Van Peel? Dan hebben we het perfecte medicijn tegen al die vrolijkheid en zetten we je meteen terug met beide voeten op de grond. Want je kan er echt niet omheen: 2016 was een deprimerend jaar met als rotte kers op de zure taart uiteraard de aanslagen en de grote miserie die ons kleine landje te verwerken kreeg. Zowel VRT als VTM waagden zich aan een samenvatting van het afgelopen nieuwsjaar en dat leverde telkens een dik uur aan verpletterende beelden op. De ene met een iets bombastischere aanpak dan de andere (Dominique Deruddere, die ‘De Film van het Jaar’ inblikte, heeft duidelijk één en ander van zijn Amerikaanse collega’s opgepikt) maar allebei met schrijnende terugblik op het leed en de pijn, maar ook de euforie over panda’s en gouden medailles en vooral ook met een sprankeltje hoop voor de toekomst. Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel, maar denk eraan: ’t Es nog al niet naar de wuppe. 'De film van het jaar' kan je hieronder bekijken, 'Terugblik 2016' zit dan weer achter deze link.

Xander De Rycke houdt het voor bekeken

Je hebt twee soorten van mediacritici. De ene schrijft zijn frustraties neer op het internet (hallo daar!) en de andere kruipt op een podium en laat zijn publiek twee uur lang schaterlachen met al het vreemds dat de Vlaamse televisie soms te bieden heeft. Xander De Rycke behoort tot die laatste categorie en mag zich zo ook de eerste en enige mediaconferencier van Vlaanderen noemen. In ‘Houdt het voor bekeken’ fileert De Rycke op hilarische wijze de Vlaamse media en laat hij niemand ontsnappen aan zijn scherpe blik. Ja, zelfs éminences grises zoals ‘De slimste mens ter wereld’ moeten eraan geloven. Maar vooral zijn nervous breakdown over ‘Is er wifi in Tahiti?’ mag je zonder twijfel één van de fragmenten van het afgelopen jaar noemen. Wie echter overpeinzingen over ‘Callboys’ of Steve ‘lul van het jaar’ Tielens uit ‘The show must go on’ verwach,t is eraan voor de moeite, want De Rycke’s overzicht stopt tijdens de zomer van 2016. Maar laat dat alvast een perfecte teaser zijn voor de editie van volgend jaar. Want één ding is zeker: Xander De Rycke will return.

#YouTubeRewind

Ook YouTube maakte zoals gewoonlijk zijn eigen jaaroverzicht met een flitsend filmpje waarin de online sterren van 2016 hun opwachting maakten. Van Trevor Noah en Casey Neistat tot… wel eigenlijk wisten we niet we al die andere mensen waren. Maar laat dat sowieso één van onze voornemens voor het nieuwe jaar zijn. De wonderlijke wereld van die online creators meer en meer ontdekken. Want wie fantastische televisie wil zien of wonderlijke radio wil horen, moet eigenlijk gewoon het internet op. De plek waar iedereen kan maken wat hij of zij maar wil. En vooral: waar iedereen gelijkwaardig is. Waar iedereen op dezelfde upload-knop drukt als een ander. Als is het maar voor die paar honderd views. Van de heerlijke essays van The Nerdwriter en Kaptain Kristian, de fantastische reportages van #BOOS tot de hilarische video’s van de dames van Just Between Us, ex-vlogkoning Casey Neistat en de Vlaamse vlogkoning (in wording) Dempsey Hendrickx. En dan vergeten we podcasts zoals Relaas, No Such Thing as a Fish en Fokcast nog. In deze eeuw ligt de entertainmentwereld aan eenieders voeten. Tijd om dat grondig te gaan ontdekken.

Charlie Brooker’s 2016 Wipe

Als je dacht dat de wereld in 2016 net niet door Skynet of een andere artificiële intelligentie (“Siri, doe me alstublieft geen pijn!”) werd onderworpen, dan had dat niemand eigenlijk echt verbaasd. Die dystopische toekomst uit allerlei sciencefiction-verhalen leek soms geen al te verre toekomst meer. Het is dus niet meer dan toepasselijk dat de maker van 's jaars meest grimmige blik op de toekomst, ‘Black Mirror’, ook zijn terugblik op 2016 gaf. De vorige edities van Brooker zijn 'Wipe'-serie toonden al aan dat de man op een heerlijk grappige, sarcastische maar indringende manier het afgelopen nieuwsjaar weet te bundelen. Maar met Brexit, Trump en de opmars van Fake News had zelfs hij aan dit jaar wel echt een ferme kluif. Te bekijken via BBC iPlayer of ook gewoon via YouTube… maar je hebt het niet van ons.

Het beste van het culturele jaar

Oftewel een luikje schaamteloze zelfpromotie. Gratis en voor niets. Wat waren nu echt de mooiste platen/boeken/films/… die cultureel 2016 op ons heeft losgelaten? Onze redactie trok zich tweemaal terug in een donker hol en kwam telkens met veel kleurscheuren, een beetje liefde maar vooral een pak namen terug naar buiten. En dat resulteerde in de volgende overzichten van nationaal en internationaal talent die vanaf januari kans maken op de meest begeerde prijs van het Vlaamse cultuurlandschap: de enige echte Cutting Edge Award. Wie uiteindelijk een exemplaar mee naar huis neemt, ontdek je op 6 maart in de Antwerpse Arenbergschouwburg met muziek, winnaars en vooral humor met als gastheer van de avond de enige echte Xander De Rycke. Jawel, die kerel van hierboven.

Maar dat is uiteraard nog ver weg. Voor nu: allemaal een prettig nieuwjaar. Maak er het beste, mooiste, warmste en liefdevolste jaar van dat je maar kan verzinnen. En wees niet teleurgesteld als al die voornemens tegen december 2017 niet ingelost raken. We proberen allemaal maar wat, en dat maakt het leven net zo mooi.

Cheers!