Het beste van 2019 - boeken

Dit is een boodschap van algemeen nut voor alle mensen met een akelige leegte onder de kerstboom en een opkomende paniekaanval (nog maar een kleine week tot kerstavond!): onderstaande lijst bevat een boek voor elk naampje dat je dit jaar trok. Graag gedaan! 

Nederlandstalig

1. Bart Van Loo - De Bourgondiërs

Alles wat je wilde weten over schijnheilige en geile hertogen

De grote verdienste van  'De Bourgondiërs' is dat Van Loo een behoorlijk genuanceerd beeld ophangt van de Nederlandse eenwording, waarbij zowel de zogenaamde edelmoedigheid van de hertogen als de onmondigheid van het plebs met verve worden beschreven.
(Verschenen op 21/12/2018, maar een kniesoor die daarop let.) 

2. Charlotte Van den Broeck - Waagstukken

Wanhoop in een verfijnde poëtische stijl 

Een goed doordacht switchen tussen filosofische bedenkingen, historische gegevens en rake observaties, dit alles met de blik voortdurend op falende architecten gericht.

3. Elvis Peeters - De ommelanden 

Poëtisch, filmisch en bedaard, Elvis Peeters heeft het weer geflikt. 

Bij die eerste pagina verwachten we ons aan een even harde trap in de maag als bij 'Dinsdag', 'Oradour' of 'Wij'. Het schrijverskoppel stelt ons niet teleur, maar gaat spaarzaam te werk, om uiteindelijk keihard uit te halen.

4. Manon Uphoff - Vallen is als vliegen 

Essentieel, urgent, akelig lelijk en bloedmooi

 

Uiteraard is er de pijn, de vernedering en de herinneringen, maar Uphoff doet haar verhaal met een bijna buitenaardse gratie. Ze gebruikt daarvoor een prachtige taal, ronkende volzinnen. Ze verleidt je met haar woorden, zodat je - hoe onpassellijk bepaalde scenes ook zijn - blijft verder lezen. 

5. Oek de Jong - Zwarte schuur 

Wat schrijf je nog als je 'Pier en oceaan' op de wereld losgelaten hebt? Dit. 

'Zwarte schuur' is dus opnieuw een de Jong in topvorm. Het is een boek met epische proporties waarin de auteur rake dingen zegt over relaties, de liefde, lichamelijkheid en seksualiteit (of het ontbreken ervan), over loutering en opnieuw beginnen. Kortom: over het leven zelf. 

Vertaald

1. Colson Whitehead - De jongens van Nickel 

Na 'De ondergrondse spoorweg': wederom 5 sterren, wederom op de shortlist 

Whitehead vat de tijdsgeest, de eenzaamheid, het stille verzet ook van de jongens, samen in een roman die, net zoals ‘De ondergrondse spoorweg’ nog lang nazindert. Het beneemt je de adem, het doet je nadenken en beseffen dat het racisme dat Elwood en Turner meemaakten in de jaren zestig, nog altijd diep ingebakken zit in onze maatschappij. 

2. Ocean Vuong - Op aarde schitteren we even

De dialoog tussen Hondje en zijn ongeletterde moeder is ontwapenend mooi. 

Vuong werkt erg fraai toe naar een moment waar harde, confronterende waarheden over leven en liefde opduiken. Een onvergetelijke passage. 'Op aarde schitteren we even' is een fascinerende debuutroman, die soms geschreven lijkt met de stem van een wankel en fragiel dier, maar evenzeer met de poëtische zelfzekerheid van een meesterlijke verteller. 

3. Valeria Luiselli - Archief van verloren kinderen

een complexe, gelaagde en voldragen roman

 

Opvallend is hoe Luiselli werkt met verschillende vertelperspectieven en die bovendien nog eens rijkelijk lardeert met de meest uiteenlopende verwijzingen. Zo komen zowel de brede wereldliteratuur als andere disciplines (muziek - Bowie!, film, dans...) aan bod. 

4. Olga Tokarczuk - De Jacobsboeken

Een verpletterende geschiedenis met zin voor nuance

 

Met ‘De Jacobsboeken’ levert Olga Tokarczuk een waar huzarenstukje af. In een interview verklaarde ze ‘dat haar woorden op waren’ na de voltooiing. Begrijpelijk. Ook als lezer ben je volledig murw geslagen na het lezen van deze geschiedenis van een persoon, van een land, van Europa.

5. Jonathan Coe - Klein Engeland

Coe weet de sterk verdeelde tijdsgeest te vangen

Overal houdt Coe de vinger aan de pols van Merrie England, dat gekke land dat, dromend van een eenvormiger verleden, afdrijft naar een onzekere toekomst. Net als bij het leeuwendeel van Coes oeuvre is dit opnieuw een boek dat je onmogelijk kan wegleggen. De enige optie als lezer is Remain. 

5 extraatjes 

De boekenwurm in de familie heeft 'De Jacobsboeken' van de nobelprijswinnares al lang in huis gehaald? Je neefje kent alle boeken van de maand van DWDD? Wij cateren. 

Voor fans van authentiek cynisme 

 

Michel Houellebecq - Serotonine: Nieuwe zielen zal de Fransman niet winnen met dit boek, trouwe lezers kunnen gerust zijn: Houellebecqs personages worstelen nog steeds met het leven. 

Voor fans van rare vogels

 

A.H.J. Dautzenberg - Geestman‘Geestman’ doet een stevige aanspraak op de verbeelding van de lezer. Dautzenberg neemt een unieke plaats in ons taalgebied in. Dit boek vormt daar alweer een bevestiging van.

Christophe Vekeman - Cruise: Vekemans werk moet het hebben van de exploraties in de menselijke - ja, toch wel - ziel en Nederlandse taal. Vier mee met twintig jaar schrijverschap. 

Voor fans van Camus

Tash Aw - Wij, de overlevendenVerteller Ah Hock legt alles op tafel en geeft meermaals aan niets te willen verdraaien of achterhouden. Wie zich op zijn beurt openstelt en erin slaagt mee te gaan in het verhaal, kan een blik werpen op het soort leven dat in het rijke westen nauwelijks een podium vindt.