Gent Jazz 2018: een vooruitblik

De Bijlokesite in Gent is nu al eventjes een jaarlijkse afspraak voor wie kan genieten van het moois dat de wereld te bieden heeft. Gent Jazz draagt officieel nog steeds jazz hoog in het vaandel, maar de organisatie blikt al jaren over de grenzen van het genre om een divers en kwalitatief programma voor te stellen. En laat dat dit jaar niet anders zijn.

Want al in het eerste weekend toveren ze met eclectische namen. David Byrne, dé David Byrne van Talking Heads, komt met een nieuw album onder de arm, 'American Utopia', langs op vrijdag 29 juni. Maar de schare trouwe fans zullen ongetwijfeld ook nu getrakteerd worden op een rondje weergaloze klassiekers. Een icoon op de Bijloke, dat klinkt nu al als gewonnen spel.

En schrijf het maar al op: ook Melanie Di Biasio, die op zondag 1 juli speelt, gaat een optreden voor de eeuwigheid zijn. De zangeres, die ondertussen wereldwijd aan het imponeren is, is een match made in heaven voor het festival. Homegrowntalent doet het immer goed. Iets wat later die dag nog eens in de verg gezet wordt: Wim Mertens, de virtuoos die al jarenlang uw hartsnaren kinderlijk simpel bespeelt, mag ons opwarmen voor Di Biasio. De Proximustune, voor eeuwig vastgeroest in uw onderbewustzijn, mag dan mogelijks niet voorbij komen, zijn nieuw werk 'Cran des oeufs' en de klassiekers zullen niet ontbreken. België boven!

En dat zal Wwwater ook wel merken. De 'niets-aan-het-handje-popband' mag na David Byrne nog ons uitgeleide doen in Gent en dragen dan ook voor het weekend onze stempel der goedkeuring. Ook in die categorie: De rapper-turned-zanger Ghostpoet en Nneka. Nas dweept er mee en ook Chase & Status wisten wel raad met haar. Hoe ze het er zelf vanaf brengt, zullen we dan zien.

Door dan naar de midweek. Op dinsdag 3 juli en donderdag 5 juli luisteren de headliners naar de namen Tom Jones en Hudson. Tom Jones, die als hij echt geen bruinen zonder zon gebruikt echt wel te lang in de zon ligt, mag dan de keet in de fik komen steken. De Welshe sir Jones heeft wellicht meer hits op zijn teller staan dan de volledige Q-Music top 40 samen en dat zal hij ongetwijfeld weer even fijntjes in de verf zetten. Trok ook ons oog op dinsdag: Myrddin & Nathan Daems, die tussen de optredens op het hoofdpodium door ook hun ei kwijt kunnen op Gent Jazz. Daems zagen we enkele keren aan het werk en keer op keer worden we toch ietwat getroffen door zijn bezieling. Een parel verborgen in de marge daar.

Hudson daarentegen, draagt een uitermate interessante jazzdag. Zelf is het supertrio geroemd in de scene, maar met hun reworks van klassiekers uit de rockmuziek nog 'echt' was met Joni Mitchell en Bob Dylan, krijgen ze geheid Gent Jazz mee. Zeker omdat we tegen dan toch al goed in de stemming zullen gekomen zijn met Chico Freeman, die met zijn saxofoon en band een waar genot voor oog en oor is. Als kers op de taart maakt ook Brad Mehldau zijn opwachting. En laat ons nu best fan zijn de pianist die zijn twee kompanen niet nodig heeft om hoge ogen te gooien. 

Maar de sterren liggen pas echt voor het rapen in het afsluitende weekend. Op vrijdag 6 juli speelt publiekslieveling Jef Neve al ten dans. Zijn nieuwste album 'Spirit control' verkocht theaters uit en nu gaat ook Gent Jazz voor de bijl. Ook die dag op het podium: Kandance Springs. De laatste in de lange rij van proteges van Prince is zij, maar wat een stem schuilt er in die vrouw. Een onontgonnen parel als je het ons vraagt. Maar het prijsbijst is de 81-jarige Paola Conte, die na vier jaar nog eens terugkeert naar België. De Bijloke krijgt de eer om de meestercomponist over de vloer te krijgen. 

En nog zijn ze bij Gent Jazz niet verzadigd. Pharoah Sanders, die samen met John Coltrane een grootmeester van de free jazz mag genoemd worden, mag de avond afsluiten op zaterdag 7 juli. En dat doet hij niet alleen, maar met Nicholas Payton. De man die er alles aan doet om net niet jazzy te zijn met een Sanders op het podium: wij willen het voor geen goud missen. En al zeker niet omdat we die dag ook nog Vilaj Iyer Sextet kunnen aanhoren. Twintig albums diep is Ivyr in zijn carrière, maar met het album lijkt zijn sextet beter en beter te worden. De lofredes vallen met bakken uit de lucht en nu volgt het moment van de bevestiging. En last but not least, de virtuoos Jason Moran. Solo al niet te versmaden, maar geruggesteund door bas en drum een waarschijnlijke sensatie.

Maar afsluiten doen ze in stijl daar in Gent. De zondag, de hiphopdag zo je wil, bulkt van het talent. Niet alleen sluit de huisband van Jimmy Fallon af, maar met The Roots hebben ze ook zo onvergeer de beste liveband uit het genre binnengehaald. We herinneren ons nog levendig hun doortocht in het Rivierenhof enkele jaren geleden en dat belooft alleen maar goeds voor nu.

Daarnaast bokste de organisatie ook nog een stevige line-up in elkaar. Eentje die ook uitermate Belgische kleurt. Want Selah Sue kende je ongetwijfeld al. De eigenzinnige Leuvense is ondertussen een begrip in België, maar het talent ligt er die dag voor het rapen. Darell Cole, K1D, DVTCH Norris, Blackwave. en TheColorGrey sieren de affiche. Binnen enkele jaren te groot voor ons land, maar nu gewoon als de omkadering van The Roots. Soms moet een affiche niet veel meer te bieden hebben.

En zo schotelt Gent Jazz voor elk wat wils voor. Van jazz tot rock tot hiphop, alles komt aan bod. Met slechts twee rode lijnen: een voorliefde voor de invloed van jazz en kwaliteit van de bovenste plank. En meer zelfs, de vriendelijke mensen van het festival zitten alvast op het puntje van hun stoel om je verder te helpen met vragen. Benieuwd? Tickets kan je via deze link verkrijgen.