Filmfestival Oostende - voorbeschouwing

Oostende – badstad der badsteden, althans in België – maakt zich opnieuw klaar om filmfans van het ganse land, en buitenland, te trakteren op de meest wonderlijke cinema van gisteren, vandaag en morgen.

Filmfestival Oostende (FFO) is dit jaar toe aan zijn tiende editie, en dat dient uiteraard gevierd te worden. Dat doen ze in de Vlaanders van 9 tot 17 september met het vertonen van allerlei topfilms. Zo zullen meer dan 60 films in de zwoele nazomerse zeelucht in première gaan, maar worden ook de topfilms van eigen bodem van het afgelopen jaar nogmaals in de bloemetjes gezet met de uitreiking van de Ensors. Om het helemaal af te maken worden ook enkele golden oldies opnieuw op groot scherm vertoond! Wat kan een mens nog meer wensen?

Het hoofddoel van een filmfestival blijft uiteraard om nieuwe films te promoten bij het publiek. En wie een dagje naar Oostende trek, zal zeker niet op zijn honger blijven zitten. Beginnen doet het festival aanstaande vrijdag met de vertoning van ’Everybody Happy’, de nieuwste prent van Nic Balthazar (Ben X, Tot altijd) met Peter Van den Begin in de hoofdrol.
Enkele uren later zal ‘Juste la fin du monde’, al de zesde langspeelfilm van Xavier Dolan, vertoond worden. Dolan, geniale regisseur van onder andere ‘Mommy’ en ‘J’ai tue ma mère’ kon dit keer zowat alle Franse topacteurs strikken voor zijn film. Zo laten onder meer Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel én Nathalie Baye zich gewillig leiden door de nog altijd maar 27-jarige Canadees. Daarnaast werd de film al bekroond met de juryprijs in Cannes, kortom een film om zeker niet te missen.
Verder zullen voor het eerst in Belgische zalen nog een heleboel andere langverwachte films te zien zijn in Oostende. Wij denken dan spontaan aan ‘Hell Or High Water’, ‘Captain Fantastic’, ‘Free State Of Jones’, ‘La Danseuse’ en nog veel meer!

Maar naast de films die binnenkort in de zaal zullen zijn, toont FFO ook de topfilms van Belgische makelij van het afgelopen jaar. Daarnaast zullen de Ensors, de Vlaamse Oscars als het ware, in het Kursaal uitgereikt worden op 16 september.
Onder deze noemer kan je, mocht je dit jaar net iets te weinig tijd hebben gehad om in de bioscoop te zitten, toch nog genieten van onder meer ‘Black’, ‘Problemski hotel’, ‘D’Ardennen’, ‘Belgica’ en ‘Le tout nouveau testament’.
Voor de prijzen zelf valt die laatste jammer genoeg buiten de categorieën. Maar met genomineerden als Felix Van Groeningen, Robin Pront, Abdil El Arbi en Billal Fallah zijn mooie winnaars een garantie!

Als extraatje biedt FFO nog iets zeer leuks. Kevin Janssens, die de fakkel als Master van het festival van Maaike Cafmeyer overnam, mocht binnen het film noir thema een selectie maken van 9 topfilms uit de oude doos. Zo zullen klassiekers als ‘Casablanca’, ‘Raging Bull’, ‘Apocalypse Now’ en 6 andere toppers opnieuw te zien zijn op het grote doek, in alle glorie die deze films verdienen. Al wie nostalgisch wil genieten van enkele kaskrakers van formaat komt zeker aan zijn trekken. Of voor de jeugd onder ons die enkele oude parels wil ontdekken: dit is een uitgelezen kans om te genieten van klassiekers met superieure kwaliteit en beleving ten opzichte van de geremasterde Blu ray op je ultraHD-TV in je living. Kom kijken naar die handel!

Filmfestival Oostende opent nu vrijdag 9 september zijn deuren en zal lopen tot 17 september in Kinepolis Oostende. Meer informatie en tickets zijn te vinden via http://www.filmfestivaloostende.be/.