Eerste trailer van negende seizoen ‘Doctor Who’

Whovians be prepared: de eerste beelden van alweer het negende seizoen ‘Doctor Who’ zijn vrijgegeven. Dat gebeurde gisteren tijdens het druk bijgewoonde ‘Doctor Who’-panel op Comic Con. Daar lichtten Peter Capaldi (The Doctor), Jenna Coleman (Clara), Michelle Gomez (Missy) en showrunner Steven Moffat een eerste tipje van de sluier op. Voor Capaldi was het in ieder geval zijn eerste bezoek aan de conferentie. “Het is kosmisch,” zei hij daarover. “Ik heb in heel mijn leven nog nooit voor 7000 mensen gestaan.” Maar het belangrijkste natuurlijk eerst: de spectaculaire trailer die het beste doet vermoeden voor het nieuwe seizoen.

In de trailer zien we alvast de terugkeer van bad woman Missy, de laatste nieuwe incarnatie van The Master. Zij duikt op in de dubbele seizoensopener ‘The magician’s apprentice’ en ‘The witch’s familiar’. “Niemand zal kunnen raden hoe Missy terug in het leven van The Doctor verschijnt,” aldus Moffat. Dat The Master in de vorige seizoenen door een man vertolkt werd, ontlokte een fan de vraag of het mogelijk is dat we ooit een vrouwelijke Doctor te zien krijgen. Volgens Moffat is het zonder twijfel mogelijk, maar of het ooit zal gebeuren laat hij dan weer in het midden.

Het negende seizoen betekent ook de terugkeer van Jenna Coleman als Clara Oswald. Volgens de geruchten zou zij in het vorige seizoen de reeks verlaten, maar op het laatste moment kwam ze weer op die beslissing terug. Geen slechte keuze omdat zij en Capaldi zo kunnen verderbouwen op de chemie die tijdens het vorige seizoen ontstond. “We hebben op een of andere manier echt onze groove gevonden,” aldus Coleman.

De verrassendste gastacteur dit seizoen is zonder twijfel ‘Game of thrones’-ster Maisie Williams. Zij zal in de vijfde en zesde aflevering (‘The girl who died’ en ‘The woman who lived’) te zien zijn. Volgens online speculaties zou ze mogelijk een incarnatie van de dochter of kleindochter van The Doctor kunnen spelen, maar ook over haar rol zwijgen de makers (hoe kan het ook anders) als vermoord.

De overige afleveringen blijven voorlopig nog titelloos, maar volgens Moffat mogen we ons hier ook aan een paar instant classics verwachten. Zo noemde hij de afleveringen geschreven door ‘Doctor Who’-alumnus Toby Whithouse griezelig op het briljante af. “Het is een van onze meest schrikwekkende avonturen ooit.”

Op het einde van het panel zwengelde Moffat de hoop voor een 'Doctor Who'/'Sherlock'-crossover nog wat aan. Zo ziet hij het idee zelf wel zitten, maar voorlopig ligt er nog niets specifiek op tafel. Maar dat is toch al genoeg om te doen hopen, niet? Op de vraag hoe The Doctor zou reageren mocht hij tegenover Cumberbatchs Sherlock Holmes komen te staan, antwoordde Capaldi met een uitgestreken gezicht: "Slimmer dan hij."

Het nieuwe seizoen van ‘Doctor Who’ gaat vanaf 19 september in première bij de BBC.