EA @ E3 2017

De presentatie van EA begon op een eigenaardige manier: een troep trommelaars in footballshirts mocht het publiek komen opzwepen. Niet toevallig, die shirts, want ze moesten Madden NFL 18 komen inleiden. Madden 18 moet de meest innovatieve Madden-game sinds meer dan 10 jaar tijd worden, volgens CEO Andrew Wilson. Je speelt als een personage die ondanks vele moeilijkheden moet streven naar de top van de American Footballwereld. EA heeft zich zo te zien vastgegrepen aan sterke verhalen in zijn games, wat bevestigd wordt door de CEO: “Stories that will pull you in.”

We krijgen een kleine teaser voor Star Wars Battlefront II, maar de echte presentatie daarvoor komt pas op het einde. CEO Wilson laat wel weten dat ze alle feedback hebben geadresseerd, ook de ‘constructieve’ (lees: minder positieve, lees: slechte) feedback, en ze er nog een schepje bovenop hebben gedaan.

Maar eerst heeft EA het over Battlefield 1. De nadruk ligt op het communitygevoel: streamers en let’s players zoals Mr. Falls, Jack Frags en Funhaus worden getoond en ze mogen ook vertellen over wat ze voelen bij de game. EA wilt nog meer manieren om het spel te spelen geven aan de spelers, dus er komt DLC aan. Deze zomer komen er 2 nieuwe maps die zich ’s nachts afspelen, en in september komt er een groot DLC-pakket dat men In the name of the Tsar heeft gedoopt. Dat betekent gevechten aan het Oostfront: 6 nieuwe maps, nieuwe wapens, voertuigen, het Russische leger, noem maar op. Ook kan je met de Women’s battallion of Death spelen. Een teaser met een vrouwelijke voice-over zet dit nog extra in de verf. Meer info over In the name of the Tsar komt op Gamescom in augustus.

Daarna kwam FIFA 18 een beetje in beeld. De multiplayer competitie binnen het spel is heel belangrijk voor EA, en ze zetten de E-sporters nog wat extra in de verf. Men in Blazers mochten wat komedische aflossing brengen, en Cristiano Ronaldo mocht voor een filmpje in een nauw aansluitend mocap-pak kruipen.

We gaan door naar Need for Speed Payback, dat nogal stroef werd ingeleid door YouTuber Jesse Wellens. Uiteindelijk (en met wat hulp van een van de producers) kon hij weer uit zijn woorden komen, waarna we een gameplay trailer te zien kregen van de Highway Heist, waarin je een Koenigsegg Regera moet stelen van een rijdende vrachtwagen. Je moet niet al te veel realisme verwachten, de auto’s leken ongeveer hetzelfde te rijden als in de vorige Need for Speed en ook qua actie is het over the top, maar de auto’s zijn heel erg aanpasbaar en ook het schademodel lijkt uitgebreider. De nadruk ligt duidelijk op een verhaal met actie en minder op straatracen, een vergelijkbare overgang met Fast & Furious.

Over een verhaal gesproken: de maker van Brothers: a Tale of Two Sons mocht heel enthousiast A Way Out komen voorstellen, een EA Originals game over twee mannen die willen ontsnappen uit de gevangenis. Het spel is verplicht co-op (online of offline), dus je hebt een vriend of partner nodig om het te kunnen spelen. De nadruk ligt op een sterk verhaal, maar de gameplay is even uniek. Je kan bijvoorbeeld in een situatie zitten waarin een personage in een cutscene zit, terwijl het andere personage gewoon te bedienen valt. Het spel komt begin 2018 uit, wij zijn alvast benieuwd.

Na A Way Out kregen we een paar korte stukjes over SEED (Search for Extraordinary Experience Development), de afdeling binnen EA die op zoek gaat naar wat de toekomst brengt voor games; Project Scorpio van Microsoft dat Madden in 4K kan brengen; en een nieuwe game van BioWare. Het spel heet Anthem, en je kan zo te zien met mechs spelen, maar de gameplay reveal komt pas bij de presentatie van Microsoft.

NBA Live 18 kreeg daarna een stukje van de spotlight, met als grootste vernieuwing The One: de vrijheid om met jouw eigen personage een eigen verhaallijn op te bouwen. Zo kan je van de straat via een andere competitie richting de top gaan. Hoe meer respect je verdient, hoe beter je personage wordt.

Play to Give is het initiatief van EA om via games goede doelen te steunen, en als bedankje voor de steun geven ze deze week gratis demo’s en toegang tot EA Access en Origin Access.

Het laatste halfuur van de presentatie was volledig toegewijd aan Star Wars Battlefront II. Janina Gavankar, de actrice die hoofdrolpersonage Iden Versio vertolkt in de game, mag de presentatie doen tussen een groep Stormtroopers. Battlefront II krijgt 3 keer zoveel content als het spel uit 2015, met meer personages, maps, gevechten, klassen, voertuigen, ruimteschepen enzovoort. Zelfs split screen co-op is terug!
Sommige ‘Gamechangers’ mochten al eens gaan proeven van het spel bij DICE in Stockholm, en hun feedback is ook verwerkt in het spel. Daarna kregen we de multiplayer trailer te zien, waarin Naboo en een hele hoop heroes werden getoond. Yoda versus Darth Maul, Rey tegen Kylo Ren, het kan allemaal. Ook werd er al direct een eerste DLC-pakket aangekondigd, dat volledig over The Last Jedi zal gaan.
Als afsluiter kregen we een live gespeelde Assault on Theed te zien, gespeeld door de Gamechangers en becommentariëerd door iJustine, een van de producers en GoldenboyFTW. Het gevecht is 20v20, en speelt zich af in drie fases, waarbij de battle droids van de CIS het koninklijk paleis moeten overnemen van de clone troopers. Dat de tijdlijnen niet helemaal kloppen wordt extra duidelijk wanneer zowel Darth Maul, Boba Fett, Rey als Han Solo allemaal aanwezig waren op het slagveld. Alle klassen en de verschillen ertussen kwamen aan bod, en ook voertuigen (zowel op land als in de lucht) speelden een belangrijke rol. Uiteindelijk konden de droids, met hulp van MVP Darth Maul, de clones verslaan.

Onze conclusies? A Way Out, Need for Speed Payback en Star Wars Battlefront II waren onze highlights van de presentatie. A Way Out zag er veelbelovend uit, en een volledig nieuwe manier van spelen. Need for Speed maakte ons eerder sceptisch: een sterker verhaal is allemaal goed en wel, maar het zou volgens ons toch iets meer over de auto’s en het rijden mogen gaan. Star Wars Battlefront II lijkt vooral te innoveren met de single player, maar de multiplayer zal ook wel weer snor zitten.