DUTCH DOUBLE BASS FESTIVAL 2019 THE SECOND EDITION

Tweede editie van eerste contrabas festival

De contrabas werd lange tijd als een instrument voor op de achtergrond gezien, maar komt de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers te staan. Koninklijk Concertgebouw Orkest bassist Dominic Seldis is door zijn jurylidmaatschap bij Maestro inmiddels een bekende Nederlander, artistiek leider James Oesi van het festival werd één van de hoogtepunten van Festival Wonderfeel genoemd en was te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden en jazzster Esperanza Spalding speelt op de grote festivals en podia van de wereld. Op het Dutch Double Bass Festival hoor je een breed aanbod: van solobas tot ensembles/bands met bassisten als leider, klassiek; jazz en avant garde komt langs; van jong talent tot wereldsterren. Dutch Double Bass Festival is een festival niet alleen voor basliefhebbers, maar voor iedere muziekliefhebber! Daarmee een uniek festival voor Nederland, maar zelfs op wereldwijde schaal is er geen ander festival dat rondom de contrabas wordt geprogrammeerd en tegelijkertijd een breed publiek aanspreekt.

 

De eerste editie van het Dutch DoubleBass Festival vond in 2017 plaats en bood optredens van onder andere wereldberoemd solobassist Gary Karr met het Matangi Quartet; jazzlegende John Patitucci; de bassisten van het Rotterdam Philharmonisch Orkest samen met de Venezolaanse Edicson Ruiz, bassist van de Berlin Philharmonic en de Israelische youtube ster Adam Ben Ezra met zijn band. 

cutting edge was erbij en deed er verslag van : 

http://www.cuttingedge.nl/photoalbums/dutch-double-bass-festival-electriciteitsfabriek-den-haag

 

Meer dan 12 internationale basacts in Oude Luxor Theater & Villa Thalia te Rotterdam op 8 en 9 juni 2019. Met onder andere Richard Bona, Renaud Garcia-Fons en Dominic Seldis!

 De legendarische Syrische bassist François Rabbath komt naar Nederland voor de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival. Hij gaat, samen met zijn zoon pianist Sylvain Rabbath, eenmalig de samenwerking aan met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dutch Double Bass Festival is hét enige muziekfestival ter wereld voor iedere muziekliefhebber met de focus op de contrabas en basgitaar en vindt plaats op 8 en 9 juni 2019 in Rotterdam: Oude Luxor Theater en Villa Thalia. Het festival rondom de contrabas staat onder artistieke leiding van contrabassist James Oesi. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan twaalf (inter)nationale acts met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz, world als crossover is vertegenwoordigd in het programma.

 Voor het Dutch Double Bass Festival gaat Rabbarh exclusief en voor het eerst de samenwerking aan met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Dit Orkest is staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië, van traditionele sefardi ladino tot en met arabo andalus en van moderne flamenco tot en met jazz andalus. Jonge Amsterdamse en Marokkaanse musici vormen sinds 2011 dit orkest dat al te horen was in vele theaters in Nederland en Marokko.

Aandacht voor jong talent!

Verder presenteert Dutch Double Bass Festival voor de zondag twee nieuwe optredens: een octet van de beste studenten van het Rotterdamse Codarts Conservatorium spelen een programma met spectaculaire werken en de jonge veelbelovende bassist Cody Takacs, vorige editie één van de hoogtepunten tijdens het festival, speelt een aantal stukken speciaal voor het festival geschreven door compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Meer dan 12 (inter)nationale basacts: Richard Bona, Renaud Garcia-Fons, Dominic Seldis en meer

Dutch Double Bass Festival biedt een breed aanbod: van klassiek tot jazz en crossover. Op het festival op 8 en 9 juni spelen onder meer Grammy-winnaar Richard Bona, de Franse flamenco bassist Renaud Garcia-Fons, Maestro bedenker Dominic Seldis met de bassisten van het Koninklijk Concertgebouw orkest, basgitaristJimmy Haslip (bekend van The Yellowjackets) eert samen met de band van percussionst Jeroen de Rijk basgod Jaco Pastorius. Nederlandse Muziekprijs winnaar Rick Stotijn gaat de samenwerking aan met het gerenommeerde Matangi Quartet. Tilburgs bassist, componist en muzikaal vernieuwer Eric van der Westenpresenteert zijn nieuwe groep bestaande uit de voorhoede van de jazz. Uit de hedendaagse jazzscene komt de samenwerking van de Zweede bassist Frans Petter Eldh en pianist/organist Kit Downes (GB).

Daarnaast een aantal andere toonaangevende bassisten uit binnen en buitenland. De Israëlische Omer Avitalkomt met zijn ‘Qantar’ quartet. Festivaloprichter James Oesi speelt met zijn ‘group’ met onder andere DavidKweksilber (rieten). Tony Overwater speelt een soloconcert op contrabas en violone. Rotterdams bastalentThomas Pol speelt met een nieuw trio met pianist Tony Roe en drummer Jamie Peet. Moderne muziekspecialisten Håkon Thelin (Ensemble Modern) en Nicolas Crosse (Ensemble Intercontemporain) laten de nieuwste muzikale ontwikkelingen horen.

De gerenommeerde basbouwers Rogier Dieges en Jurgen Preyer en strijkstokkenexpert Jules Kirch hebben de twee festivaldagen een atelier in residence waar iedereen alle vragen over de bas kan stellen en instrumenten kan bekijken.

Op www.ddbf.nl vindt u een timetable van het festival.

Praktische informatie

Het Dutch Double Bass Festival vindt 8 en 9 juni plaats in het Oude Luxor Theater en Villa Thalia te Rotterdam (Kruiskade 10, 3012 EH, Rotterdam). Kaarten zijn te koop via ddbf.nl. Een all-in kaart kost €66, voor de zaterdagbetaal je €38,95,- en voor de zondag €38,95