Duik mee in Swim With The Current

Op 8, 9 en 10 juni wordt de zomer alvast ingezet met een gloednieuw festival in deSingel in Antwerpen. Drie dagen lang kan je daar van uiteenlopende genres genieten, waarbij het zomerse gevoel altijd aanwezig is. De ene helft van de bands bestaat uit Belgische parels, de andere komt van (soms heel wat) verder. Zin om ze te ontdekken? Waag je kans in onze wedstrijd, maar spring vooral eerst mee op ons surfboard.

Donderdag

SWTC trapt af met vijf maal eigenbodemmateriaal. De muzikanten zijn stuk voor stuk vaste waarden, de bands nog niet allemaal, al belooft SWTC daar verandering in te brengen. Na en tussen de zomerse beats van dj Bobby from Bangladesh horen we vier getalenteerde bands.

Met het groovy, Gentse Elefant horen we leden van onder meer The Van Jets en Future Old People Are Wizards. In hun witte overalls ballen ze de poprock en oosterse math van de andere bands samen tot een krachttoer die we kennen van Hypochristmutreefuzz en Wallace Vanborn.

Aan de indie-kant van de stad vinden we Krankland, het project van Little Trouble Kid Thomas Werbroucks, bewoond door enkelen van Gents finest: Thomas Mortier (Yuko), Janko Beckers (Faces On TV) en Christophe Claeys (Balthazar, Amatorski ...). Denk singer-songwriter met een opwindend en bevreemdend kantje.

Few Bits speelt vervolgens een thuisshow. Het Antwerpse antwoord op Beach House brengt aanstekelijke en vooral enorm genietbare dreampop die helemaal op zijn plaats is op deze zomerse eerste dag.

De langs alle kanten opwindende en bevreemdende The Germans bewijzen ten slotte voor de derde maal dat het geluid van Gent een goed geluid is. Ze vonden hun alternatieve rock opnieuw uit door er elektronica aan toe te voegen en doen denken aan het onlangs herrezen Millionaire.

Vrijdag

De tweede, avant-gardistische dag van SWTC wordt ingezet met het Oostenrijkse Kœnig. Zijn elektronische hiphop doet denken aan Death Grips en is zeker de moeite waard om te ontdekken, vooral omdat dit Lukas Königs eerste en voorlopig enige show in ons land is.

Een klein jaar na hun show in deSingel krijgt Flat Earth Society weer de hulp van David Bovée. Samen spelen ze, onder leiding van Peter Vermeersch, als Boggamasta. Met hun (af en toe elektronische geïnspireerde) wereldmuziek beloven ze voor een zwoele avond te zorgen.

Met de Amerikaanse NAH blijft het ritmische gehalte erg hoog. De experimentele solodrummer brengt zware beats in de lijn van – opnieuw – Death Grips, maar weet er toch de melodie in te houden. Later nog op Rock Herk te bewonderen, deze week al in Antwerpen.

Lander Gyselink hoeven we niet meer voor te stellen, maar toch: de bezieler van Stuff brengt met Fulco Ottervanger (Stadt) het elektronische project BeraadGeslagen. Nu jazz die even ademruimte geeft, maar toch adembenemend genoeg is om een van de hoogtepunten van dit festival te zijn.

De invullende en afsluitende beats van deze avond komen van het Nederlandse Venderstrooik: trance voor wie tot diep in de nacht wil dansen.

Zaterdag

Op de laatste, eclectische dag komt de betere elektronica van Title, het alter ego van de ervaren Toon Janssens. Eerdere optredens als support voor o.m. Bonobo en The Cinematic Orchestra zeggen eigenlijk meer dan genoeg: checken dus.

Het Japanse Kikagaku Moyo is het oosterse antwoord op Tame Impala. Soms brengen ze een natuurlijk en puur soort psychedelica, dan weer een zachte variant van Boris, maar het nieuwste album ‘Stone garden’ houdt het midden tussen beide. Deze band uit het Morgenland is een aangename ontdekking voor liefhebbers van de hevig besnaarde zeventiger jaren.

Ook het Nederlandse Jo Goes Hunting speelde hun eerste show in België. Als drummer van zijn band brengt multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting alternatieve popmuziek die de zon niet schuwt. We horen interessante en verrassende klanken van een groep die snel ingang mag vinden in België.

Uit Zwitserland komt dan Buvette, elektronische popmuziek van Cedric Streuli, bijgestaan door onder andere drummer Ben McConnell (Beach House, Soko, Au Revoir Simone...). Binnen de hedendaagse golf van retromuziek weet de popband aardig te zwemmen.

Op het nieuwste album ‘Alphabet’ heeft SX zich opnieuw een mysterieus en verleidelijk geluid toegeëigend. SWTC is een van de laatste plekken deze zomer waar je de zwoele stem van Stefanie Callebaut zal kunnen horen, dus mis je kans zeker niet.

Het Brusselse Robbing Millions hoort thuis in het rijtje dat wordt aangevoerd door BRNS en is een van de opmerkelijkste bands in het land. Wie de ingenieuze indiepop van deze mannen nog niet heeft gehoord, moet zich gauw naar Antwerpen haasten. De band staat namelijk garant voor interessante en amusante songs die je met een goed gevoel naar huis laten gaan.

Wie de avond en het festival graag al dansend wil afsluiten, zal graag blijven tot het optreden van Salut C’est Cool. Dat gekke Franse viertal, enorm populair in hun land, zal een laatste maal opzwepen met hevige techno en een beetje poëzie: ‘Je suis une fleur / je suis une très jolie fleur’.