Dit zond de BRT 25 jaar geleden uit op 1 februari

Begin februari ging de gloednieuwe zender VTM met alle aandacht lopen in Vlaanderen, maar wat zond de VRT - toen nog BRT1 en BRT2 - uit in de begindagen van de commerciële zender? De komende dagen reconstrueren we op CuttingEdge.be het zendschema van toen. En één ding is zeker: niet alleen VTM is veranderd, ook de openbare omroep is in 25 jaar tijd grondig geëvolueerd.

De vooravond

In 1989 was er nog geen sprake van Ketnet en dus stond de vooravond van BRT1 volledig in het teken van de jonste kijkers. Na het nieuws van 17.55 uur werd het zendschema opgevuld met 'Tik tak', 'Plons' en de detectivereeks 'Merlina'. Het blok werd op woensdag afgesloten door 'Kilimanjaro', een nieuwsmagazine voor jongeren.

Primetime

De uitzendingen door derden, nu uitgezonden op zondagmorgen, waren toen nog het startschot voor de televisie-avond. Op woensdag 1 februari kreeg de Katholieke Televisie- en Radio-Omroep een twintigtal minuten zendtijd, gevolgd door enkele mededelingen en de Belgische Tiercé en Quarté. Om 19.30 uur, dertig minuten later dan VTM, werd het nieuws uitgezonden op BRT1.

In 1989 was er nog geen dagelijkse soap, na het nieuws werd er op woensdag uitgepakt met de Westduitse reeks 'Ein Fall für Zwei'. Daarna mocht Herman Van Molle met de 'denk- en weetvragen' uit de 'I.Q.-kwis' de kennis van de kijkers aanscherpen. Wie trouwens dacht dat er in 1989 geen plaats was voor culinaire programma's komt bedrogen uit. In het magazine 'Krokant' kregen de kijkers niet alleen recepten voorgeschoteld, maar was er ook plaats voor wijn- en dranktips en 'warenkennis'. Het thema van de maand was in feburari 1989 trouwens rood vlees.

Sportfans konden op woensdagavond terecht bij BRT2 voor een twee uur durende 'Sportavond', met aansluitend een verkeerstip.

Late avond

Cultuurliefhebbers, nu vooral aangewezen op Canvas, kregen 25 jaar geleden nog hun portie televisie op het eerste net van de BRT. Rond half elf was er eerst een korte nieuwsuitzending, gevolgd door het kunstmagazine 'Verwant'. De televisieavond werd afgesloten met 'Coda', waarin 'Patrijzen' van dichter Hubert Van Herreweghen werd opgedragen.

Met dank aan de archiefdienst van de VRT

Beelden: © VRT (via YouTube)