De winnaars van de Cutting Edge Awards 2014

In de Gentse Handelsbeurs werden gisteren voor de negende keer de Cutting Edge Awards uitgereikt. Naast de genomineerden waren ook een pak bekende Vlamingen aanwezig die een prijs mochten uitreiken. De eerste winnaar was Balthazar, hun optreden op het Cactusfestival won de award voor beste concert nationaal, Stromae ging lopen met de prijs voor beste Belgische album.

Jan Matthys, beter bekend als 'Homo Turisticus', bracht Saskia De Coster via Skype op de hoogte van haar overwinning in de categorie beste boek nationaal. De award voor beste strip ging dan weer naar 'Zazagravures', van Zaza. Het best vormgegeven boek, een award die voor het eerst werd uitgereikt, was voor 'Vooruit Gent 1913 - 2013'.

'Joos', het cultuurprogramma dat recent werd geschrapt door Radio 1, kreeg de prijs voor beste radioprogramma. Ook in de categorie beste tv-programma ging de openbare omroep met de award lopen. De fictiereeks 'Eigen kweek' versloeg onder andere 'De ideale wereld' en 'Alleen Elvis blijft bestaan'. De award voor beste Belgische film ging naar 'Het vonnis' van Jan Verheyen. Het stuk 'Romeo & Julia' van Simon De Vos won in de categorie podium, terwijl 'Grand theft auto V' met de award voor beste game ging lopen.

Ook jong talent werd tijdens deze editie in de bloemetjes gezet. Woolly kreeg de award voor talent van het jaar en Matteo Simoni won de gloednieuwe Samsung Breakthrough Award. De avond werd afgesloten met een Influence Award voor Guy Mortier, hij kreeg als inleiding zelfs een persoonlijk filmpje van 'De ideale wereld' cadeau.

Cutting Edge Awards nationaal

Beste Album: Stromae, 'Racine carrée'
Beste Boek Nederlandstalig: Saskia De Coster, 'Wij en ik'
Beste Concert Nationaal: Balthazar (Cactusfestival)
Beste Film Nationaal: Het vonnis
Beste Game: Grand Theft Auto V
Beste Podium: Het Paleis, 'Romeo & Julia'
Beste Radio: 'Joos' (Radio 1)
Beste Strip: Zaza, 'Zazagravures'
Talent van het Jaar: Woolly
Beste TV Nationaal: Eigen kweek (één)
Best Vormgegeven Boek: Vooruit Gent 1913 - 2013
Influence Award: Guy Mortier
Samsung Breakthrough: Award Matteo Simoni

Cutting Edge Awards internationaal

Beste Boek Internationaal: Philipp Meyer, 'De zoon'
Beste Concert Internationaal: Arctic Monkeys (Vorst Nationaal)
Beste Album Internationaal: Arctic Monkeys, 'A.M.'
Beste Film Internationaal: Gravity
Beste Strip Internationaal: Julie Rocheleau & Olivier Bocquet: 'De toorn van Fantomas 1: Onthoofd'
Beste TV Internationaal: 'Breaking bad'