de eerste editie van de Double Bass Festival te Den Haag 20 /21 mei 2017

Contrabaslegendes Gary Karr en John Patitucci komen naar de eerste editie van het Dutch Double Bass Festival. Het festival is een initiatief van contrabassist James Oesi en vindt van 19 t/m 21 mei plaats (19 mei is een educatieve dag) in De Electriciteitsfabriek in Den Haag. De ticketverkoop is al gestart. Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan tien (inter)nationale acts met de contrabas in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd in het programma. Dutch Double Bass Festival biedt een breed aanbod: van klassiek tot jazz en crossover. Op vrijdag 19 mei vindt er een educatief programma plaats, zaterdag 20 en zondag 21 mei het reguliere festival. Daar spelen naast Karr en Patitucci een veelvoud aan bassisten. Met een aantal primeurs! Aanvoerder van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest Dominic Seldis speelt op het Dutch Double Bass Festival voor het eerst zijn West Side Story programma. De bassectie van het internationale gerenommeerde Rotterdams Philharmonisch speelt voor het eerst met de Venezolaanse bassist Edicson Ruiz, de jongste bassist ooit bij het Berlin Philharmonic, waar hij nog steeds speelt, en succesvol solobassist. Asko|Schönberg-bassist Quirijn van Regteren Altena presenteert in een concert na jaren van ontwikkeling zijn eigen bedachte Hybrid bass: een mix tussen elektrisch en akoestische bas. 

 

eerste contrabas festival

De contrabas heeft lang in de schaduw gestaan, maar de populariteit van het instrument is de afgelopen jaren toegenomen en de bas komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. Koninklijk Concertgebouworkest bassist Dominic Seldis is door zijn jury-lidmaatschap bij Maestro inmiddels een bekende Nederlander, initiatiefnemer en artistiek leider van DDBF James Oesi werd één van de hoogtepunten van Festival Wonderfeel genoemd en jazzster Esperanza Spalding speelt op de grote festivals en podia van de wereld.

Op het Dutch Double Bass Festival wordt een breed en divers aanbod gepresenteerd: van solobas tot ensembles/bands met bassisten als leider, klassiek; jazz en crossover komt langs; van jong talent tot wereldsterren. Het Dutch Double Bass Festival is een festival niet alleen voor basliefhebbers, maar voor iedere muziekliefhebber! Internationaal is er nog geen festival dat zich focust op de contrabas, daarmee is het niet alleen een uniek festival voor Nederland, maar zelfs op wereldwijde schaal. Het festival wordt georganiseerd in het rauwe en monumentale decor van de Electriciteitsfabriek, kunstpodium in Nederlands oudste energiecentrale aan de rand van de Haagse binnenstad


Het Dutch Double Bass Festival vindt 19, 20 en 21 mei 2017 plaats in De Electriciteitsfabriek te Den Haag (De Constant Rebecqueplein 20, 2518 RA Den Haag). 19 mei is er een educatief programma, 20 en 21 mei het reguliere festival.  

 

Voor de complete line-up tot nu toe, tickets en meer info check hun website http://ddbf.nl