De 5 leukste films van 2016

Lijstjes opstellen met de beste films is niet eenvoudig en aangezien de plaatsen steeds zeer beperkt zijn, wordt er uiteraard een heleboel over het hoofd gezien. Zo gingen onze keuzes ook dit keer weer uit naar een select groepje zeer verfijnde films. Omdat het af en toe ook wel wat luchtiger mag zijn, schotelen we je hier vijf keuzes voor van fantastisch kijkplezier van het afgelopen jaar. Noem het wat je wilt: blockbusters, hersenloos entertainment of mainstream popcornbrol. Wij noemen het gewoon een leuke tijd met geliefden, vrienden of familie!

Fantastic beasts and where to find them

Harry Potter-fans zullen geen introductie tot deze film nodig hebben, zij zaten waarschijnlijk al even te popelen om een nieuw avontuur in de tovenaarswereld van J.K. Rowling te ontdekken. Wees gerust: ‘Fantastic beasts and where to find them’ voldoet volledig aan de verwachtingen.

We bevinden ons in New York, zeventig jaar voor het verhaal van Harry Potter, en treffen daar Newt Scamander (Eddie Redmayne) aan. Newt is een Britse wetenschapper die met een koffer vol verboden diersoorten in The big apple arriveert. Het duurt niet lang of er ontsnappen enkele van de dieren en het verhaal gaat helemaal aan het rollen.

‘Fantastic beasts and where to find them’ is een enorm betoverende film die ons met veel blijdschap heeft vervuld. Ook voor de enkelingen die de Harry Potter-hype gemist hebben, is deze film enorm toegankelijk, geen voorkennis vereist! Daarnaast scheef mevrouw Rowling zelf het scenario van deze film en dat is duidelijk te merken aan de hoge kwaliteit.

Deadpool

Marvel staat wel bekend om een beetje humor in zijn actieheldenfilms te steken, maar dit jaar gingen ze nog net een stapje verder met ‘Deadpool’.

Ryan Reynolds speelt Deadpool, een cynische superheld die een onverwoestbaar lichaam kreeg na een louche kankerbehandeling. Oh ja, zijn gezicht is door die behandeling ook een beetje te ranzig geworden om naar te kijken. Hierdoor trekt hij erop uit om wraak te nemen op de schurken die hem dit aandeden.

‘Deadpool’ is hilarisch. Reynolds brengt sarcasme naar een heel nieuw niveau met moppen over Hollywood, zichzelf en noem maar op. Hierdoor overstijgt de film makkelijk het been-there-done-that-gevoel die superheldenfilms ondertussen wel beginnen op te werpen. Hoogst origineel en lekker entertainend!

Suicide squad

‘Suicide squad’ zorgde deze zomer misschien wel voor de hoogste verwachtingen die een film teweeg kan brengen. De trailers zagen er fantastisch uit, de geruchten over het waanzinnige acteerwerk van Jared Leto en de rest van de sterrencast (Will Smith, Margot Robbie, Viola Davis…) beloofden het beste. Tel daarbovenop het oeuvre van regisseur-scenarist David Ayer (‘Training day’, ‘End of watch’) en het leek allemaal te mooi om waar te zijn. Helaas was het dat ook een beetje.

Een groep gevangengenomen slechteriken wordt bijeengebracht om hen in te zetten tegen het kwaad. In ruil voor strafverminderingen worden ze op zelfmoordmissies gezet en zo ontstaat de ‘Suicide squad’ met onder andere Deadshot (Smith) en Harley Quinn (Robbie).

De hoge verwachtingen konden niet ingelost worden, maar dat lag niet aan de cast, want die zorgde voor een geweldig spektakel. Er had eerder wat meer aandacht (en geld?) gespendeerd mogen worden aan een goed script, want daaraan schortte wel wat. Laat dat de pret niet bederven, want ‘Suicide squad’ is zeker te smaken met een hoop vrienden en voldoende popcorn erbij.

Finding Dory

Je moet het Pixar nageven dat ze kwaliteit boven winst plaatsen. ‘Finding Dory’ was een gegarandeerd succes aan de kassa’s als vervolg op het geniale ‘Finding Nemo’. Toch duurde het dertien jaar voordat ze eindelijk die langverwachte sequel uitbrachten.

Dory (opnieuw ingesproken door Ellen DeGeneres), de übersympathieke vis zonder langetermijngeheugen, zoekt haar ouders, maar raakt al snel verdwaald. Het is dit keer aan Nemo en Martin om haar terug te vinden.

‘Finding Dory’ doet Pixar zeker geen oneer aan. Hij is grappig, leuk en helemaal zoals het zou moeten. Natuurlijk zijn de personages gekend en wordt er hier en daar weleens een herkenbaar mopje gemaakt, maar dat is daarom niet minder leuk.

The nice guys

‘The nice guys’ is misschien wel het buitenbeentje in deze lijst. Mogelijks de minst bekende, maar daarom niet minder beminde film. Ryan Gosling en Russel Crowe vormen een hilarisch duo in deze detectivefilm die zich afspeelt in de jaren zeventig.

Holland March (Gosling), een privédetective, en Jackson Healy (Crowe), een zware jongen, worden tot elkaar veroordeeld om samen te werken in een onderzoek naar een verdwenen meisje en de dood van een pornoactrice.

Het klinkt allemaal wat absurd, maar zorgt voornamelijk voor een enorm grappig en vermakelijk eindresultaat. Gegarandeerd succes om op tweede kerstdag te bekomen van de feestmaaltijden van de avond ervoor!