De 5 beste voorstellingen van het voorjaar 2017

Gehoord? Men zegt dat de wereld steeds meer ten prooi valt aan geweld, hebzucht en sociale verloedering. In zo’n wereld eist kunst meer dan ooit een plaats op. Omdat de mens zichzelf ontdekt in de afbeelding van zijn conditie op scène. Omdat theater troost is, omdat ballet bemoedigt. Omdat de grootste schoonheid zich in de grootste kwetsbaarheid openbaart. Daarom. Daarom selecteert de theaterploeg van Cutting Edge ook dit seizoen weer de vijf mooiste voorstellingen van het voorjaar. Hieronder staan ze, in willekeurige volgorde, opgelijst.

1. Hof van Eede, 'Vanish Beach'

Een opvoering als een dwaaltocht. Met scherpe teksten en een luchtige stijl wekt de voorstelling een gelaagde, meerduidige tragiek op. Een vederlicht en diepzinnig portret van een ondoorgrondelijke werkelijkheid.

2. NTGent, ‘Platform / Onderworpen’

De oeuvres van respectievelijk Michel Houellebecq en Johan Simons? Die grijpen de uitvergroting aan als stijlmiddel om in alle toonaarden menselijkheid te laten zien, horen en voelen. In deze tijd van extremen getuigen beide van een hartroerend humanisme.

3. Ballet Vlaanderen, 'East'

De variatie die de dansers van Ballet Vlaanderen in ‘East’ etaleren, is formidabel. Het kunsthuis maakt met deze creatie een einde aan de clichés, want Oost en West lenen en kopiëren niet zomaar van elkaar. Integendeel, ze integreren en verweven ervaringen tot een nieuwe, hedendaagse realiteit waarin culturen niet meer onafhankelijk van elkaar (kunnen) bestaan.

4. Toneelhuis & Olympique Dramatique, ‘Risjaar drei’

‘Risjaar drei’ is een fantastische hertaling van Shakespeare’s ‘Richard III’, die de brutaliteit, het metrum en de poëzie van het origineel weet te vatten in schabouwelijk Nederlands. Die keuze is niet zomaar een komische gimmick, maar een stijlmiddel om de psyche van het titelpersonage verder uit te diepen. Niemands koeterwaals is zo verschrikkelijk onbeschoft, zo virtuoos vrijpostig en tegelijk zo vanzelfsprekend flamboyant als dat van Peter Van den Begin, die één van de meest volmaakte en aangrijpende vertolkingen van zijn carrière neerzet.

5. Het nieuwstedelijk, 'Groupe Diane'

Een verhaal over tragische helden die gruweldaden begaan in de hoop iets goeds te doen. En over de fundamentele paradox: als een rechtvaardige samenleving enkel met bloedvergieten bereikt kan worden, sluit het middel haar doel dan niet uit? Met stijlvol muziektheater schudt Het nieuwstedelijk aan het kritisch apparaat van onze samenleving.