De 5 beste internationale films van het voorjaar

Eind juni. Tijd van examenstress, terrasjes en hooikoorts. En hier op de Cutting Edge-redactie ook het perfecte moment om eens terug te blikken op wat ons de afgelopen maanden is bijgebleven op cultureel gebied. Tijdens welke films zaten we op het puntje van pluche zetel in de cinema? Onderstaande internationale hoogvliegers wisten onze filmredactie erg te bekoren en veroverenden een plaatsje op de longlist voor de Cutting Edge Awards 2018.

1. 'Call me by your name'

De liefdesfilm van het voorjaar was ongetwijfeld dit meesterwerk van de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino. In de hete zomer van 1983 logeert de zeventienjarige Elio (een buitengewoon sterke Timothée Chamalet) bij zijn vader aan de zonovergoten Italiaanse Riviera. Hij spendeert er zijn dagen aanvankelijk met luilekkeren in de zon en flirten met het Franse meisje Marzia. Tot Oliver (Armie Hammer), de zelfzekere, arrogante Amerikaan, arriveert. Wat volgt is een fascinerend liefdesspel van aantrekken en afstoten. Naast de puike acteerprestaties konden ook de sterke dialogen en de oorstrelende soundtrack op applaus rekenen. 

2. 'The Shape of Water'

Nog meer (onmogelijke) liefde in dit ietwat vreemde sprookje van Guillermo Del Toro. De film speelt zich af begin jaren 60 en draait rond de stomme Elisa (Sally Hawkins), die als poetsvrouw in een laboratorium van het Amerikaanse leger in Baltimore werkt. Na een ‘ongeval’ moet ze een streng beveiligde ruimte met een watertank schoonmaken. Daar ontmoet ze een mensachtig amfibiewezen dat meteen haar nieuwsgierigheid prikkelt. Het wezen kan niet praten, net als zij. Er ontstaat al snel een diepe band tussen de twee buitenbeentjes. Dankzij de straffe cinematografie en goeie acteerprestaties volgens ons de terechte winnaar van de Oscar voor Beste Film. 

3. 'Lady Bird'

"Greta Gerwig doet waar vele beginnende regisseurs enkel van kunnen dromen: een zo goed als perfecte debuutfilm afleveren. Met ‘Lady Bird’ weet ze iedereen rond haar vingers te winden", schreef onze recensent een paar maanden geleden. Het is dus duidelijk: deze film is echt een meesterwerkje. Hoewel de film geen enkele Oscarnominatie kon verzilveren, wist dit coming-of-ageverhaal een gevoelige snaar te raken. Het puberleven van Christine ‘Lady Bird’ McPhearson (Saoirse Ronan), de moeilijke relatie met haar moeder (Laurie Metcalf): het is allemaal heel herkenbaar in beeld gebracht. Een regisseur waar we ongetwijfeld nog veel lekkers van gaan zien! 

4. 'Der Hauptmann'

Films over de Tweede Wereldoorlog, je vindt ze in alle maten en gewichten. Met 'Der Hauptmann' brengt regisseur Robert Schwentke een originele kijk op het genre. De film speelt zich af tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog, waar anarchie en willekeur de overhand nemen. De vluchtende korporaal Willi Herold vindt een achtergelaten uniform van een kapitein van de Duitse Luchtmacht. Vermomd als 'Hauptmann Herold' verzamelt hij soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren die hij persoonlijk van Hitler zelf zou gekregen hebben. Een waargebeurd verhaal dat goed gedocumenteerd in beeld gebracht wordt. Een betere blik op het succes van het fascisme zal je niet krijgen!
 

5. 'I, Tonya'

Ook in de categorie waargebeurd: de biopic 'I, Tonya'. De film vertelt het verhaal van Tonya Harding (Margot Robbie), de eerste Amerikaanse vrouw die een triple axel landde op een kampioenschap kunstschaatsen. Er werd haar meteen een rooskleurige toekomst voorspeld met titels, media-aandacht en olympische medailles. Ware het niet dat haar atypische familiale achtergrond road to success in de weg stond. Robbie schittert en samen met de geweldige Allison Janney (als Lavona Harding) brengt ze een van de meest beklijvende moeder-dochterrelaties op het grote scherm. Een loeiharde en oorverdovend ongemakkelijke film die toont waartoe de mens in staat is en tegelijk waartoe we nooit in staat zullen zijn: ons neerleggen bij onze afkomst en de feiten die bewijzen dat het leven oneerlijk is en altijd zal zijn. Pijnlijk goed!