De 5 beste films van voorjaar 2017 (internationaal)

2017 zit er weer bijna voor de helft op, en dat lijkt ons een goed moment om eens te kijken naar de pareltjes die afgelopen 6 maanden in onze zalen ze bezichtigen waren. 

La La Land

Misschien was 'La La Land' wel de meest besproken en aangeprezen film van de afgelopen jaren. Geen enkele criticus kon het in zijn hart vinden om ook maar iets slecht te bedenken over dit pareltje van Damien Chazelle. Ook wij konden ons er niet toe brengen om dit te doen, aangezien wij vanaf de eerste seconde fan waren van alle show, gezing, glitter, glamour en gedans van Ryan Gosling en Emma Stone. Ook de prijzenwereld was unaniem in het uitdelen voor de beeldjes in 2017 (althans totdat Oscar voor beste film moest komen, ouch!) voor deze hardcore musical, geheel gemaakt in de stijl van klassiekers in het genre als 'West Side Story'.

Ook na het enkele maanden te laten rusten blijft 'La La Land' een geweldig pareltje. Een ultiem feelgood verhaal, prachtig vertolkt en geregisseerd. Aan zij, die heel de hype gemist zouden hebben, zet hem toch maar een keertje op tijdens een zwoele zomeravond samen met je lief. Je zal het je niet beklagen.

Moonlight

De film die dan wel naar huis mocht met het beste film beeldje op de Oscars kan uiteraard ook niet ontbreken op dit overzicht. 'Moonlight' toont een enorm sterk verhaal over het opgroeien van een zwarte jongeman in kansarme wijken van Miami. Hoe hij vlucht van het druggebruik van zijn moeder op zoek naar een vaderfiguur die hij weet te vinden in een drugdealer. Hoe hij daarnaast ook zijn homoseksualiteit ontdekt met zijn enige vriend. Om gewoon volwassen worden nog te vergeten.

Naast het krachtige scenario wordt deze prent gedragen door een karrevracht van acteurtalent met Noami Harris en Mahershala Ali. 'Moonlight' is medeverantwoorlijk om eindelijk wat diversiteit te brengen in het veel te blanke Hollywood, en dat kan enkel maar toegejuicht worden. Maar dat wil niet zeggen dat dat een reden geweest is om er prijzen voor te geven. 'Moonlight' verdient ze allemaal, wat het is gewoonweg een prachtfilm.

Jackie

 'Jackie' is in tegenstelling tot de vorige twee films misschien wel veel minder nieuw of uitdagend, maar daarom zeker niet minder goed. We krijgen Nathalie Portman als Jackie Kennedy in de dagen na de dood van JFK. Hoe zij de touwtjes in handen neemt om haar man in het collectieve geheugen van de wereld te prenten, en te zorgen dat hij in geen geval vergeten zal worden. 

Kortom een sterk drama met een mogelijks nog sterkere actrice, waarvan we sinds 'Black Swan' weten dat ze een van de beste actrices van deze tijd is. En zonder Portman is er geen 'Jackie', dat staat vast. Ze draagt gans de film en de andere rollen vallen te classifiëren als figuranten. Het is een echte one woman show die goed uitpakt onder leiding van Pablo Larrain. 

20th Century Women

 Over sterke vrouwelijke hoofdrollen gesproken: '20th Century Women' is daar een geknipt voorbeeld van. Misschien niet de meeste gekende film die het afgelopen voorjaar verscheen, maar wel echt een leuke en interessante film. We worden meegenomen naar eind jaren '70 waar een alleenstaande moeder haar zoon probeert op te voeden tot een man. Wat dat wilt zeggen en hoe dat moet blijft vaag. Met de hulp van een inwonende zoekende twintiger en een jeugdvriendin van haar zoon komt het allemaal wel goed.

Annette Bening, Greta Gerwig en Elle Fanning zijn de drie sterke vrouwen die het allemaal voor elkaar brengen in deze grappig, luchtige maar tegelijk diepzinnige film die wij erg konden appreciëren. 

Arrival

 Tot slot vinden we dat ook de nieuwste film van Denis Villeneuve niet mocht ontbreken op dit lijstje. Het genie achter 'Sicario', 'Prisoners' en 'Enemy' stelde dit voorjaar ook zeker en vast niet teleur met zijn kijk op buitenaards leven.

'Arrival' verlelt hoe buitenaardse wezens landen op de aarde en contact proberen te zoeken met de mens. Hierbij zijn voor een keer niet spionnen of gepensioneerde special forces de reddende kracht van het verhaal, maar wel een linguste (Amy Adams) die een taal probeert te vinden om te communiceren met de marsmannetjes. 

En voor je denkt, wablieft waar gaat dat nu weer heen. Vergeet niet dat Villeneuve aan het werk is! Hij zorgt voor de nodige spanning, zelf al wordt er voor een keer geen handgevechten gevoerd met aliens. 'Arrival' is een verfrissende kijk op buitenaards leven, en dat was wel eens dringend aan de orde.