De 5 beste films van het najaar - internationaal

Er is weer bijna een jaar voorbij. 2016 was een mooi jaar voor de film en wij kijken er graag op terug. Deze zomer kregen jullie al een overzicht van onze favorieten van het voorjaar, hier vind je onze keuzes voor de 5 beste films die de wereld dit najaar op in de zalen bracht.

Toni Erdmann

De eerste film die we selecteerden was volgens velen de morele winnaar op het festival van Cannes. Hoewel de gouden palm niet de richting van regisseuse Maren Ade uitkwam, wist de film toch alle critici en filmfanaten te overtuigen.

‘Toni Erdmann’ vertelt het verhaal van Ines, een koude zakenvrouw, die onverwachts bezoek krijgt van haar excentrieke vader. Hij probeert de band met zijn dochter nieuw leven in te blazen, en betrekt haar hiervoor in de meest absurde situaties. Zo verzint hij Toni Erdmann, een bedrijfscoach die de collega’s van Ines komt ambeteren.

Fuocoammare

Een andere film die zeker het bekijken waard is de komende winterweken is ‘Fuocoammare’. Dit mooie stukje Italiaanse cinema toont een verwrongen beeld van Lampedusa, waarin de prachtige en verscheurende realiteit van de wereld erg sterk in beeld wordt gebracht.

Tegelijk neemt Gianfranco Rosi ons mee naar enerzijds de avonturen van de ravottende twaalfjarige Samuele en anderzijds de horror die zich op enkele kilometers afstand van deze speelse jongen afspeelt. Zo zien we Samuele in bomen klimmen, blikjes afschieten met zijn katapult en grotten verkennen. Tegelijk zien we ook de verschrikkelijke problematieken van de vluchtelingencrisis en de duizenden bootvluchtelingen die op zoek zijn naar een beter leven.

Paterson

Jim Jarmusch blijft een straffe regisseur. Het is al enkele jaren geleden dat hij met ‘Only lovers left alive’ laatst in de cinema was, nu is hij terug met ‘Paterson’. Een geweldige film over de schoonheid van het simpele leven.

‘Paterson’ speelt zich af in Paterson, New Jersey en het hoofdpersonage heet ook Paterson (gespeeld door de geweldige Adam Driver). Hij is een buschauffeur samen met zijn vriendin en hun hond en kalm leventje leidt. Zijn dagen bestaan uit het vervoeren van mensen in zijn bus, luisteren naar de gekke verhalen van zijn vriendin, wandelen met de hond en genieten van een biertje op café. Tussendoor schrijft hij ook nog enkele prachtige gedichten.

Hoewel ‘Paterson’ in een herhalend, traag stramien verloopt, verveelt de film geen enkele seconde. De personages zitten vol verborgen ideeën en eigenschappen, en als kijker word je volledig opgeslokt door het verhaal. Zeker de moeite waard voor een uitstap naar de dichtstbijzijnde cinema.

The Red Turle

De tijd dat animatiefilms enkel en alleen goed waren om kinderen te amuseren is al lang voorbij. Pixar klinkt voor (bijna) iedereen wel bekend in de oren, maar ook Ghibli verdient het om gekend te staan als geniale animatiestudio.

Met ‘The Red Turle’ maakt Michael Dudok de Wit een prachtige film over een schipbreukeling die op een verlaten eiland terecht komt. Het toont, zonder gesproken woord, zijn pogingen om aan zijn noodlot te ontsnappen die keer op keer worden gesaboteerd door een rode schildpad. Hoewel er niet in gesproken wordt, toont ‘The Red Turle’ toch enorm veel emotie en pracht. Een pareltje om tijdens de kerstdagen met de familie van te genieten.

Hell Or High Water

Wie graag van westerns houdt zal zeker kunnen genieten van ‘Hell Or High Water’, een moderne kijk op het gekende genre door David MacKenzie. Hierin proberen twee broers (Chris Pine en Ben Foster) hun geld te verdienen door enkele kleine banken te overvallen. Steeds een kleine buit, zodat de politie niet geïnteresseerd zou geraken. Maar wanneer een duo Rangers zich in de zaak vastbijt, loopt alles mis.

Lekkere actie, mooie beelden en échte venten in ‘Hell Or High Water’. Deze machofilm uit de pen van Taylor Sheridan (die ook ‘Sicario’ schreef) was dit najaar zeker de moeite waard. Als je hem op dvd of Blu-ray te pakken krijgt, dan laat je die kans op plezier best niet liggen!