De 5 albums (nationaal) van voorjaar 2014

Halfweg 2014. Tijd voor een tussentijdse evaluatie. Welke albums van onze nationale artiesten zijn ons bijgebleven? Welke albums verdienen nu al een plaatsje in de eindejaarslijstjes? En waarom verdienen ze dat? In ieder geval is 2014 al een mooi muzikaal jaar geweest. Een jaar waar op nationaal vlak zowel debutanten als (middel)grote artiesten geweldige platen hebben gemaakt. Ziehier onze vijf nationale albums van 2014 tot dusver.

1. Oscar and The Wolf, 'Entity'

"Binnen zonder bellen: een beter Belgisch debuut dan 'Entity' van Oscar and The Wolf zul je dit jaar niet in de winkelrekken aantreffen." schreven we over de eerste echte langspeler van Oscar and The Wolf. Nadat ze ons eerder al wisten te overtuigen met hun beide EP's 'Imagine Mountains' en 'Summer Skin' is ook deze plaat onweerstaanbaar. Rechtstreeks in de eindejaarslijstjes, de volledige recensie lees je hier.

 

 

2. Amatorski, 'From Clay to Figures'

Toen Amatorski in 2011 hun debuutalbum 'TBC' uitbracht waren we meteen onder de indruk. Het was een huzarenstukje en zoekt de balans op tussen zacht en dreigend. Op 'From Clay to Figures' doen ze datzelfde kunstje nog een keertje over, maar dan met meer ervaring en uitstraling. Van hetzelfde laken een broek dus op deze plaat, maar toch nog net dat tikkeltje beter. 
 

 

3. Intergalactic Lovers, 'Little Heavy Burdens'

Live zijn ze één van de beste groepen van België. Iedere passage van de groep, zij het nu in de Arenbergschouwburg in Antwerpen of in Het Depot in Leuven, is een wervelwind aan kwaliteit. Maar ook op plaat weten ze telkens weer te overtuigen. Hun debuutalbum 'Greetings & salutations' was een plaat die per luisterbeurt groeide en daarnaast waanzinnige singles bevatte, en ook deze tweede langspeler 'Little Heavy Burdens' voldoet aan die criteria. Met 'Islands' hebben ze wellicht de Belgische single van het jaar gemaakt en de plaat als geheel groeit iedere luisterbeurt. Om van te houden, recht in de top vijf.
 
 4. Mountain Bike, 'Mountain Bike'

"Garagerock is al een tijdje hip. Bandjes schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in België. Eén van de beste platen uit het genre viel kort geleden op onze deurmat, het self-titled debuut van de Brusselse band Mountain Bike." of "Mountain Bike weet hoe je een goede melodie verpakt in catchy songs." of "hadden we al gezegd dat Mountain Bike ook niet vies is van wat psychedelica? De gitaren mogen dikwijls eens de weg verliezen. Maar zoals de blauw geschelpte van mijn grootoom: ze komen altijd wel terug thuis." Het zijn maar enkele quotes uit onze recensie van deze plaat die bewijzen dat Mountain Bike hun plaatsje in dit lijstje wel verdient. 
 


5. Double Veterans, 'The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion'

"Alweer een goede release van eigen bodem. Wij denken dat 2014 een grand cru jaar wordt als het op Belgische muziek aankomt. En wij denken ook dat wij ons binnenkort naar het dichtstbijzijnde concert van Double Veterans zullen reppen. Om wat bier te morsen over meisjes met paardenstaarten."

Ja, tot dusver is 2014 een mooi jaar geweest voor de Belgische muziek, waar ook de debuutplaat van Double Veterans voor verantwoordelijk is. Catchy rock met gevoel voor melodie. Dat is wat 'The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion' is. En nu dus ook één van onze vijf favoriete Belgische platen van het voorjaar.