De 5 albums (nationaal) van najaar 2014

Twee keer per jaar is het bij ons lijstjestijd. Halverwege het jaar en nu, op het einde van het jaar. Het zijn de momenten van het jaar waar we op zoek gaan naar de vijf beste platen die in de tussentijd uitgebracht zijn. In het voorjaar stonden zo onder andere Amatorski en Intergalactic Lovers in ons lijstje, maar daar voegen we nu de volgende vijf platen aan toe. Dit zijn voor ons de vijf beste platen van het najaar, in al hun diversiteit:

 

1. Future Old People Are Wizards, 'Faux Paw'

Waarom Future Old People Are Wizards één van de beste platen van het najaar maakten? "Omdat de band met veel dingen wegkomt," aldus onze recensent. "Vreemde plaat deze ‘Faux Paw’, maar wel een van onze favorieten van dit jaar. Zonder twijfel. ‘Faux paw’ is een riff-festijn waarbij de song nauwelijks uit het oog wordt verloren. De uppercuts die je incasseert, zijn niet op één hand te tellen." 

2. BRNS, 'Patine'

"Met BRNS heeft België er een diamant bij," schreven we over dit amusante gezelschap wanneer we 'Patine' enkele keren beluisterd hadden. Omdat ze veel meer dan andere bands vocalen weten te gebruiken als extra instrument, maar ook omdat ze beschikken over een coherente sound en alles altijd prima in balans kunnen houden. 

3. Liesa Van der Aa, 'WOTH'

Over 'WOTH' schreven we onder andere: "Je moet al beschikken over een eigenzinnige muze om in tijden van gesubsidieerde cultuurarmoede 80 muzikanten samen te brengen. Dat je het dan nog aandurft om op hetzelfde schijfje barokke gezangen, scherende electronica en drammende bassen met elkaar te verzoenen, is al helemaal gewaagd. Liesa Van der Aa beheerst de gave om ieder genre samen te brengen en ingewikkelde constructies, opgetrokken uit uiteenlopende klankkleuren, geloofwaardig te vertolken. Het ten berde brengen van grootse composities zit haar duidelijk in het bloed. 'WOTH' is het hoogtepunt van creativiteit." Amen.

4. Dans Dans, '3'

De band met één van de leukste bandnamen van Vlaanderen heeft dit jaar eindelijk één van de albums van het jaar gemaakt. Muzikaal komt de band in de buurt van Condor Gruppe, maar dan nog - ahum - dansbaarder en krachtiger. Dat etaleren ze nu des te meer op '3', de plaat waar ze voor het eerst ook het energieke element van hun liveshows weten op vast te leggen. Derde keer.. goede keer.

5. Strand, 'Strand'

2014 is het jaar van Bert Dockx. Niet alleen staat hij in dit lijstje als lid van Dans Dans, maar ook met zijn soloproject onder de noemer Strand. Het project waarin hij ruwe gitaren weet te combineren met zachte, poëtische Nederlandstalige teksten. Het lijkt wel of alles wat Dockx doet, goud is. Althans toch in 2014.

Ontdek hier onze vijf favoriete internationale albums van het najaar. En hier de vijf nationale albums van het voorjaar.