De 10 beste strips van het voorjaar 2017

Zie hier de beste 10 strips van het voorjaar 2017! Vijf Nederlandstalige en vijf vertaalde, allemaal geweldig. Absolute aanraders voor wie nog wat extra vakantieliteratuur zoekt.

 

NEDERLANDSTALIG

'Iedereen op Claudia' (Sam Peeters)

Dit kan choqueren – afhankelijk van wat je als lezer of als mens gewoon bent – maar ergens past het. Misschien heeft Peeters het door, misschien is dat de les, de waarheid en het genot van deze strip: zonder vettige seks is er geen liefde en geen mens.

'De zwerver' Maarten De Saeger

Met 'Mijn begrafenis' leverde de in Gent residerende stripauteur Maarten De Saeger in 2015 een pareltje van een debuut af. Twee jaar later is hij terug met een nieuw boek onder de arm, waarmee hij zijn status van toptalent bevestigt: ‘De zwerver’.

'De kronieken van Amoras 1: De zaak Krimson #1' (Marc Legendre & Charel Cambré)

'De Kronieken van Amoras’ begint even overdonderend als ‘Amoras’, met indrukwekkend tekenwerk van Charel Cambré en een snelle opeenvolging van slimme scènes door Marc Legendre. Een geslaagde start van wat nu al een intrigerende trilogie belooft te worden.

'Little England 1: Ruby' (Jean-Claude van Rijckeghem & Thomad Du Caju)

Je leest en je geniet. Onvoorwaardelijk, want dit verhaal heeft je meteen mee. Een strip van het grote avontuur - 'Little England 1' is het veelbelovende begin van wat hopelijk een langlopende reeks mag worden.

'Altijd ergens oorlog' (Rino Feys & Jimmy Hostens)

Een strip  die verscheen in laatste dagen van 2016, en daarom één van de beste is van de eerste van 2017. Bij Cutting Edge is dat perfect mogelijk. 'Altijd ergens oorlog' vertelt over De Groote Oorlog.  Ondanks de vele andere strips, gesitueerd in hetzelfde conflict, slagen tekenaar Jimmy Hostens en scenarist Rino Feys er in dit verhaal vanuit een originele en uiterst boeiende invalshoek te vertellen.

 

VERTAALD

'Leve de branding!', (David Prudhomme & Pascal Rabaté)

Leve de branding!’ leert je kijken, zien, horen en luisteren. Het fascineert, is een verslaving, een meesterwerkje. Zonder grote woorden vat het de essentie - hoe alles, simpelweg, hilarisch normaal is.

'Undertaker 3: De reus van Sutter Camp' (Ralp Meyer, Caroline Delabie & Xavier Dorison)

We wagen ons hier op glad ijs, maar misschien wordt deze ‘Undertaker’ toch nog beter dan Blueberry?

'Gegijzeld' (Guy Delisle)

Delisle bewijst zich nog maar eens. 'Gegijzeld' is gigantisch, groots en tegelijk klein. Het verhaal van één gegijzelde, waarin een hele wereld schuilgaat: geen politieke maar een menselijke. Een leven op papier, een moment getekend, een strip die je wijzer maakt.

'De avonturen van Lucky Luke naar Morris 2: Jolly Jumper antwoordt niet meer' (Bouzard)

Lucky Luke volgens Bouzar, oftwel: "Luke, de man die het in zijn hoofd haalde om op zijn schaduw te schieten”. Een heerlijke pastiche op de overbekende reeks. Als het niveau van deze hommage-albums zo hoog blijft, zien wij er graag nog een heel pak meer verschijnen.

'Het verslag van Brodeck 1/2: De Anderer' (Manu Larcenet, naar Philippe Claudel)

Pikzwart is een goede omschrijving voor zowel de vertel- als de tekenstijl van ‘Het verslag van Brodeck’. Manu Larcenets nieuwste is een duistere, indringende, confronterende strip - misschien nu al de beste van het jaar.