De 10 beste strips van het voorjaar

In 2018 blijken - 10 er 12 waard. Want, inderdaad, we prensteren jullie hier de beste 12 strips van het voorjaar.
Omdat twee ervan eigenlijk luxueuze heruitgaves zijn, tellen we hen als slechts een half - waardoor ze samen gelijkstaan aan één.

De laatste beste strip is er eentje die een eigen categorie verdient. En valt daarom buiten de normale 10.

Vandaar: 12 = 10, en elk daarvan is de moeite.

Nederlandstalig

Sander VDV, ‘Pissebloem’

Het vergt moed om jezelf te tonen, met de broek op de knieën en de frustratie in de kop. Dat doen, is eerlijk en verdient bewondering. Er een dergelijke, grappige, fascinerende strip van maken, verdient een plaatsje bij de besten.

Tobias Tycho Schalken, ‘Eldorado’

'Eldorado’ doet je onder de de zon kijken. Het laat je beseffen dat de schaduw op je zonnebril het huis van de buren vervormt. ‘Eldorado’ doet je stilstaan bij de wererld - en dat is wat telt.

Yannick Pelegrin, ‘Aldo’

Neem ‘Aldo’ vast en bied geen weerstand. Enkel dan zie je waarom dit zo geweldig is. Hoe dit een puur visuele ervaring is. Een strip waarin kleur, tekeningen en verhaal elkaar aanvullen als nooit tevoren. Alles samen, een blik in zijn ogen, de kleur van de lucht, tonen je Aldo: een intrigerende mens, even bizar als sympathiek.

Thijs Desmet ‘Van Roken ga je dood’

Desmets vakmanschap levert een boeiende en vaak hilarische strip op met tekeningen die een plezier zijn om naar te kijken. Met een beperkt arsenaal weet hij zijn troosteloze, absurde wereld de juiste vorm te geven.

Hec Leemans & Dirk Stallaert, ‘Nino: Het Amerikaanse avontuur’

Dit is een uitgave om van te smullen.Niet alleen bundelt deze hardcover alle (geweldige) albums van de maar al te vaak en onterecht vergeten 'Nino'-reeks, het geeft je ook nog eens en erg interessant dossier. Zo eentje waarin het ontstaan en het verloop van de reeks centraal staan. Zo eentje die de strip er alleen maar interessanter op maakt.

Lo Hartog van Banda & Thé Tjong-Khing, ‘Iris: een roman voor kijkers

Tot dit jaar hadden wij nog nooit gehoord van ‘Iris’ – een strip gemaakt in het gezegende jaar 1968. Nu is het anders. Nu beseffen we dat zij, Iris, de strip, de vrouw, de psychedelische trip, dat ze fenomenaal is.

‘Iris’ is een medogenloos prachtig getekende strip. Een verhaal, zo echt, zo anders, zo zijn tijd ver vooruit, dat het akelig perfect wordt.

Vertaald

Liv Strömquist, ‘De verboden vrucht’

Strömquist toont, vertelt en overtuigt. Haar ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen nodigen je uit. Haar humor en stijl houden je aandacht vast. De feiten doen je begrijpen… Begrijpen dat er iets behoorijk mis is met de wereld. Met ons. Met de manier waarop we kijken naar haar – de vrouw.

Zidrou & Aimée De Jongh, ‘Bloesems in de herfst’

We hebben te weinig woorden om te beschrijven hoe goed we 'Bloesems in de herfst' wel niet vinden. Aimée De Jongh en Zidrou nemen je mee op een hartverwarmende reis waarin twee eenvoudige individuen een voor hen buitengewoon avontuur beleven. Een strip die je menselijk maakt.

Yves Sente & Laurent Verron, ‘Ze noemden hem Rooie

De Rooie is Robbedoes, deze strip is zijn origin story. Prachtig gechreven door Sente, maar, bovenal, overweldigend getekend door Verron. Wat hij op papier zet, brengt je terug naar de grauwe jaren dertig, toen Robbedoes nog. Zijn magisch realistische stijl doet je vallen voor de jonge Robbe – en maakt van deze strip een adembenemende hommage aan een van België’s grootste helden.

David Chauvel & Tim McBurnie, ‘Pinokkio’

Een blok hout die het uitschreeuwt wanneer hij bewerkt wordt tot tafelpoot, een krekel die na enkele waarschuwende woorden verpletterd wordt door een hamer, het hoofdpersonage dat opgehangen wordt door twee schurken… Wie wil weten hoe zeer de echte Pinokkio verschilt van het verhaal dat Disney er van maakte, leze deze strip. Een unieke kans om een klassier van dewereldliteratuur te herontdekken. Niet gelogen!

Marvano, ‘Bonneville 1: Vier nul zeven’

Een fantastisch getekend en prachtig vormgegeven tijdsdocument van een plaats, een tijd en prestaties waar wij amper iets van wisten. Wanneer deel twee arriveren zal, planten wij ons in de sofa, om daar aan boord te klimmen de Spirit of America, het Green Monster en de Blue Flame.

Engelstalig met Nederlandstalig fundament

Valentine Gallardo & Jonathan Beaton, ‘Lovely’s – A vegan cookbook’

Wanneer een Vlaamse stripuitgeverij een Engelstalige strip uitbrengt, gemaakt door twee in Gent wonende maar zeker niet-Belgische auteurs, voelen wij ons genoodzaakt om een nieuwe categorie uit te vinden. Deze dus.

Een categorie speciaal gemaakt om ‘Lovely’s’ – de eerste cross-over tussen strip en kookboek – de aandacht te geven die het verdient. Of, zoals we eerder al neerschreven:

'Lovely's' is boven alles iets anders. Iets nieuws, iets vreemds, iets absurds, iets fascinerends, iets komisch. iets verrassends. Iets waar wij van houden.