De 10 beste concerten van het voorjaar

Eind juni. Tijd van examenstress, terrasjes en hooikoorts. En hier op de Cutting Edge-redactie ook het perfecte moment om eens terug te blikken op wat ons de afgelopen maanden is bijgebleven op cultureel gebied. De beste concerten bijvoorbeeld! Deze tien optreden bleven ons nog lang bij nadat we de zaal of wei uitstuiterden. 

Nationaal

Fornet + dirk. (Ancienne Belgique)

Een tag-team van een Belgische post-punkband gecombineerd met daarna wat stevige slackerrock? Laat er geen twijfel over bestaan: wij konden de cocktail van Fornet en dirk. zeker en vast smaken in de Ancienne Belgique. De twee Belgische bands staan nog maar in de kinderschoenen van hun muzikale carrière, maar wisten zonder veel moeite iedereen in de AB Club van z’n sokken te blazen.

Stikstof (Ancienne Belgique)

Dat je uitgerekend deze show moest meepikken, bleek nog maar eens. Zo toverden ze Brihang uit hun hoed om hen te komen bijstaan op '1000 miligram'. De wonderkinderen van het dialectrap samen op het podium, het tekende nog maar eens de bloeiende scene. Met Zwangere Guy als de absolute aansteker liet hij het notoir ‘saaie’ Belgische publiek herleven.

The Spectors (Kafee Zapoi)

Tijdens het intieme kelderconcert konden we al smullen van een hoop nummers uit ‘Ooh aah aah’ – een geweldige titel met noten die nog dagenlang in je hoofd blijven plakken. De band wordt al te vaak aangekondigd onder de noemer dreampop, waarbij vooral wordt afgegaan op de sound van hun debuutplaat. Wij zouden ze echter, op basis van de hele avond, veel liever bestempelen als een soort ambient grunge, mochten we ons schuldig willen maken aan zulk onzinnig hokjesdenken. 

Sylvie Kreusch (Les Nuits Botanique)

Wat een eclectisch doch indrukwekkend concert. Sylvie Kreusch schepte hier hoge verwachtingen voor haar debuutalbum, dat (hopelijk) dit najaar het licht zal zien. Niet alle songs waren even beklijvend of onvergetelijk, maar het merendeel is onconventioneel, aanstekelijk exotisch en uitermate dansbaar. Het ziet ernaar uit dat Kreusch niet zomaar een vrijblijvend plaatje zal uitbrengen.

Oathbreaker (Ancienne Belgique)

En zo kwam het verhaal van Oathbreaker tijdelijk tot een in einde, daar in de AB in Brussel. De band last een pauze in, en laat ons hopen dat ze toch over een aantal jaar terugkomen. Want ondanks dat Bert Cannaerts - de zanger van Newmoon - nog met een grimas verkondigde dat ‘we nooit moesten denken dat we mensen op een podium iets verschuldigd waren en dat het net andersom is’, staan we na 20 december toch serieus bij Oathbreaker in het krijt. Al was het maar voor de broodnodige catharsis die ze telkens bij ons teweegbrengen.  


Internationaal


Car Seat Headrest (Ancienne Belgique)

Car Seat Headrest bracht niet alleen cathartische sing-alongs maar zorgde ook voor stillere, diepe momenten. 'Blue lights for a blue song," mijmert Toledo voor hij "Maud Gone" begint. De heartfelt emotionele, licht-ironische nummers die Toledo brengt, zet de AB op stelten en doen ons snakken naar meer. Veel meer.

Elbow (Lotto Arena)

Garvey zong de hele avond fantastisch en met de armen open als uitnodigend gebaar. Voortdurend riep hij het publiek op met de armen te zwaaien en tegen het einde van het concert lukte het hem om zowat iedereen mee te krijgen. De duizenden aanwezigen werden ook vergast op mooie projecties zoals fladderende vogels, een sterrenhemel en op het einde een spiegel van het publiek op de eerste rijen. Na een concert van twee uur kreeg Elbow een lang en luid applaus. Dik verdiend, want het optreden zorgde voor een warme gloed die je de ijzige vriestemperatuur bij het buitengaan van de zaal bijna deed vergeten.  

Glen Hansard (Ancienne Belgique)

Na een show van meer dan twee uur en twee bisrondes later wordt er de brui aan gegeven. Maar eigenlijk was het na een half uur al duidelijk: concerten van dit kaliber maken we niet vaak mee. Er zijn niet veel muzikanten die hun ziel in muziek leggen zoals Glen Hansard dat doet. Het werk uit zijn nieuwste plaat ‘Between two shores’, oudere wapenfeiten, klassiekers en publieksfavorieten ‘When your mind’s made up’ en ‘Falling slowly’, en een aantal covers: ze werden stuk voor stuk prachtig neergezet. En ja, het is cliché, maar dit was een kippenvelconcert. Van begin tot eind.

Bryan Ferry (Lotto Arena)

Met nummers van Roxy Music, de groep die hij in de jaren zeventig oprichtte, en solowerk uit de jaren tachtig pakte Bryan Ferry samen met zijn uitstekende band de Lotto Arena donderdagavond helemaal in. Het publiek werd vergast op een avond met muziek die bol stond van de klasse en de grandeur.

All Them Witches (Ancienne Belgique)

Die maandag trok de Amerikaanse blues-/stonerband All Them Witches voor de tweede maal naar de Ancienne Belgique. Hun vorige doortocht twee jaar eerder was meteen goed voor een live-album van het volledige optreden (‘Live in Brussels’). We kunnen dus gerust zeggen dat Brussel, en bij uitbreiding ons hele land, een speciaal plekje in de harten van het viertal heeft bemachtigd. Wij zakten, niet helemaal onlogisch, dus ook met hoge verwachtingen af naar onze hoofdstad.