De 10 beste concerten van het najaar

Het jaar loopt bijna op z’n einde en dat wil maar één ding zeggen: lijstjestijd! Hier een overzichtje van de vijf beste nationale en internationale concerten van dit najaar.

Nationaal

Jan Swerts, Cactus Brugge

Een typisch donker herfstconcert gebracht door Jan Swerts, die er zijn nieuw album ‘Schaduwland’ kwam voorstellen. Een intense melancholische voorstelling, goed voor vier sterren.  

 

Sophia, Ancienne Belgique

Robin Proper Sheppard is geboren als Amerikaan, maar vertoeft ondertussen al zo lang in onze hoofdstad dat we Sophia best een Belgische groep mogen noemen. “It’s easy to be lonely” zingt Sheppard op zijn laatste plaat ‘Unknown Harbours’. Een volle AB denkt daar anders over. 

 

 
Warhola, Ancienne Belgique

Tussen de Bazart-hype door heeft Oliver Symons gelukkig ook nog tijd over voor Warhola, de band waarmee hij in 2014 de gouden medaille van Humo’s Rock Rally wegkaapte. Twee jaar later staan ze dus opnieuw op het podium van de Ancienne Belgique, en hoe! De hypnotiserende synths en pompende electronica in combinatie met een ritmesectie met twee drummers zorgen voor een gesmaakte passage in Brussel.


Kapitan Korsakov, Handelsbeurs Gent

De Gentse noiserockers van Kapitan Korsakov speelden een thuismatch in een net niet uitverkochte Handelsbeurs. Derde plaat ‘Physical violence is the least of my priorities’ wordt voorgesteld, op een manier zoals alleen KK dat kan. Een crowdsurfende Pieter-Paul Devos, rondvliegende gitaren, en vooral: één grote orgie van rauw gitaargeweld.

 

 

Oathbreaker, Vooruit Gent

Hun doorbraakplaat ‘Rheia’, die werd opgenomen in San Fransisco’ werd voorgesteld in de Vooruit. Sinds deze derde plaat gaat het ontzettend snel vooruit voor deze West-Vlaamse extreme band. En hun succesverhaal lijkt nog niet snel tot z’n eind te komen.

 

Internationaal

Glen Hansard, De Roma

Immer charmante bard uit Ierland Glen Hansard zorgde op Rock Werchter al voor één van de hoogtepunten van het festivalseizoen, en in november keerde hij nog eens terug om ook de Roma in Borgerhout uit te verkopen. Hansard speelt een uitgebreide set, met een handvol covers van de recent overleden Leonard Cohen. Kippenvel.

 

Luka Bloom, De Roma

De eveneens Ierse singer-songwriter Luka Bloom kwam ook langs in de Roma. Dertig nummers lang speelt hij, zichzelf begeleidend op enkel een akoestische gitaar. Dertig nummers lang hangt het publiek aan zijn lippen.

 

 

Ben Harper & The Innocent Criminals, Vorst Nationaal

Tijdens de ‘Call it what it is’-tour stelt Ben Harper met band hun gelijknamige album voor. We hebben maar liefst negen jaar moeten wachten vooraleer Ben Harper samen met zijn criminelen een nieuwe plaat uitbracht. Liefde, straffe muzikanten, en een flinke portie rock. Een optreden dat vijf sterren waard is!

 

Archive, Koninklijk Circus

De Londense progressieve triphop van Archive kan steeds op een goede opkomst van trouwe Belgische fans rekenen, en ook deze keer was het Koninklijk Circus stevig volgelopen. Met ‘The King Of The False Foundation Tour’ zette Archive een heel sterke show neer

 

Death Grips, Ancienne Belgique

Death Grips zorgde zonder twijfel voor het meest intense concert van het najaar. MC Ride, Zach Hill en Andy Morin lieten de uitverkochte AB wel een half uurtje op zich wachten, maar eens ze op het podium kwamen werd de hele zaal in vuur en vlam gezet. Zo’n anderhalf uur lang knalden ze op een ongehoord hoog niveau. Letterlijk iedere seconde werd opgevuld met smerige beats en MC Ride nam geen seconde rust. De band raasde door de AB en liet een totale ravage achter. Een memorabel concert dus.