De 10 beste boeken van het voorjaar

De zon trekt ons met al haar kracht de zomer in, de reisgids ligt klaar naast de televisie, lege valiezen wachten om gevuld te worden. Volgende boeken verdienen er hun plekje in, want ze staan op onze longlist voor de Cutting Edge Awards 2019.

Nederlandstalig

1. Marieke Lucas Rijneveld, 'De avond is ongemak'

Rijneveld legt de machteloosheid van de mens bloot

Het harde universum waarin deze personages het tegen het noodlot moeten opnemen, heeft veel weg van de naturalistische literatuur uit de negentiende eeuw. Daarnaast lazen we ook een vleugje Proust in dit debuut: de beschrijving van erg sensitieve herinneringen en haar door en door individuele beeldtaal maken van deze roman een schilderij. 

2. Daan Heerma Van Voss, 'Noem het liefde' 

Liefde in tijden van sociale media

‘Noem het liefde’ is dan ook niet de zoveelste liefdesroman in een rijtje, neen, het is een liefdesroman van deze tijd, voor deze tijd. 

3. Jeroen Theunissen, 'Jouw huid' 

Een passionele relatie tussen twee geliefden die de lezer in de ban houdt

'Jouw huid' is omwille van een afwisselend vertelperspectief - Griff (ik-vorm) en Ama (jij-vorm) - en Brussel als een soort derde personage knap van opbouw. Dit is doordacht proza van een schrijver wiens romans in stijgende lijn evolueren.

4. Jerry Goossens, 'Tot bloed op het droge'

Een prangende ideeënroman, waarin het spanningsveld rond migratie op een eigenzinnige manier wordt belicht.

Wat als de rollen werden omgedraaid? Wat als Nederlanders moeten vluchten voor het water en zij zelf elders de aangespoelden worden? Dit is literatuur op z'n best: een krachtige - maar ook prachtige - pil tegen racisme, onbegrip en verbittering.

5. Elvis Peeters, 'Brood'  

Een uiterst intens geschreven roman

'Brood' sluit naadloos aan op 'De ontelbaren', maar is beklemmender, al was het maar omdat Elvis Peeters door middel van korte hoofdstukken de lezer in een wurggreep houdt. 'Brood' doet bijwijlen aan een geactualiseerde versie van 'Mijn kleine oorlog' van Louis Paul Boon denken, op de best mogelijke manier. 

Vertaald

1. Rusland-special: Svetlana Aleksijevitsj en Masha Gessen

De toekomst is geschiedenis

  

Rusland, Rusland, Rusland op tv - of toch een heel klein stukje ervan. Voor het volledige plaatje zit je goed bij Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj en journaliste-activisite Masha Gessen. Twee must-reads!  "En in Rusland? Daar is de ster van vadertje Stalin weer rijzend. Het is niet langer onbetamelijk om respect te tonen voor ’s mans ‘verwezenlijkingen’. Er is terug nood aan een sterke man die het land kan verenigen, hoor je. Die man zou dan Poetin heten. Of hoe de geschiedenis zich als een slang steeds weer in de staart bijt."

2. Haruki Murakami, 'De moord op Commendatore' 

We kunnen er niet omheen: de meester is terug.

  

Murakami schrijft niet, hij boetseert. Wikt en weegt. Meet af. Nauwkeurig en helder. Maar met 'De moord op Commendatore' wordt duidelijk dat hij ook herkauwt. Hij recycleert trucs en vertrouwde ingrediënten, beelden en metaforen. Deze roman is glad, doorzichtig en cheesy. En toch is deze roman verdomd goed. Duizend bladzijden lang houdt hij zijn lezer aan de pagina's gekluisterd en voert hij ons mee naar een plek waar verschillende werelden door elkaar heen lopen. Wie doet hem dat na? 

3. Junpei Gomikawa, 'Menselijke voorwaarden' 

Het is traag, het is gruwelijk, het is typisch menselijk

Een fascinerend boek over de Japanse (oorlogs)maatschappij, maar vooral een verhaal over mensen die worstelen met zichzelf en hun menselijkheid. Het doet je nadenken over jouw positie in de wereld, je eigen menselijkheid. Een absolute aanrader, bekroond met vijf sterren

4. Louise Erdrich, 'Toekomstig huis van de levende god' 

De hele roman bevat een filmische, beeldende kracht. 

Het tweede deel, dat begint met het zinnetje "Ze hebben ons", laat zich bij uitstek lezen als het scenario van een grimmige speculatieve thriller. De mensen van Hulu weten wat gedaan nu het tweede seizoen van 'The Handmaid's Tale' is ingeblikt.

5. Marek Sindelka, 'Materiaalmoeheid' 

Met korte zinnen en een klinische stijl geeft Šindelka de lezer een urgent en wanhopig gevoel

‘Materiaalmoeheid’ is de krachttoer van een ongelooflijk beloftevolle auteur, een pleidooi voor menselijkheid en mededogen, een verademing in vreemde en onrustige tijden. Geef dit boek de kans om je mee te slepen en te ontroeren, ook al zal het pijn doen.