De 10 beste albums van het najaar - Internationaal

We blikken even terug op de voorbije maanden en selecteren de beste internationale albums van de tweede helft van 2016. We hebben deze keer twee brillen opgezet: 'populair' en 'alternatief'. Deze albums maken samen met onze voorjaarsselectie kans om in januari genomineerd te worden voor de Cutting Edge Awards 2017.

POPULAIR

Nick Cave & the Bad Seeds - 'Skeleton Tree'

Hoe destilleer je verdriet tot een plaat? Wat kan je zeggen over een man die het meest tragische verlies in zijn leven probeert te vatten in een plaat en zijn luisteraars meeneemt langs de etappes van zijn verdriet? Ontdek het hier.

 

Radiohead - 'A Moon Shaped Pool'

Akelige dromen verpakt als wiegeliedjes, dat krijg je op deze magistrale groeiplaat.  Het hele album bezorgt ons trouwens tot op vandaag rillingen. Waarom? Je leest het hier.

 

Nicolas Jaar - 'Sirens'

‘Sirens’ is de plaat waarmee Jaar zich definitief tussen de groten nestelt. Opener ‘Killing time’ is een oefening in klankkleur die je zintuigen op de proef stelt. De kletterende scherven, duistere synthesizers en zorgvuldig gestructureerde noise maken deel uit van een verkenningstocht doorheen de fantasierijke wereld waarin Nicolas Jaar vertoeft. 

 

Leonard Cohen - 'You Want it Darker'

Voor Cohen is de dood geen met een zeis gewapend skelet in een vieze zwarte pij, maar een gentleman in een net kostuum. Hij veegt beleefd zijn voeten als je hem in je huis binnenlaat, en steekt een laatste sigaret voor je aan terwijl er aan de keukentafel nog wat op het leven wordt teruggeblikt . Lees meer hier

Frank Ocean - 'Blonde'

Wel, niet, wel, niet, ja, daar was het! Deze release volgden we met arendsogen en ons geduld werd meer dan beloond.

 

ALTERNATIEF 

BadBadNotGood - 'IV'

Een tijdloos paradijs. Op deze worp vernieuwen de Canadeze hun geluid zo subtiel dat ze weer helemaal jazz zijn.
 
 

Lambchop - 'Flotus'

Net zoals vorig plaatwerk is dit geen koffietafelmuziek, maar ben je eerder geneigd dit voor jezelf te houden.

 

The Parquet Courts - 'Human Performance'

'Listen to it at night', lees je op de achterkant van 'Human performance'. Een uitstekend advies: 's nachts is het aangenaam verdwalen in de zijstraatjes die Parquet Courts hier binnenwandelt.   

 Anohni - 'Hopelessness'

Het werk van Anohni wordt soms 'cutting edge electronic pop sound' genoemd. Een hele mond vol maar wij zeggen gewoon: topplaat!  

 

Kate Tempest - 'Let Them Eat Chaos'

Het tweede album van deze Britse performer sluit onze najaarslijstjes in stijl af.