De 10 albums van het voorjaar

Vijf beste albums nationaal en internationaal van het voorjaar 2015 met onder andere The Hickey Underworld, Kendrick Lamar en Jamie XX.

Halverwege het culturele jaar houden we altijd even halt en kijken we achterom. In dit voorjaarslijstje selecteren we alvast de beste albums nationaal en internationaal. Al deze albums maken in januari kans om eventueel genomineerd te worden voor de Cutting Edge Awards.

Onze favoriete platen nationaal: 

1. The Hickey Underworld, 'III'

Vier sterren hebben we deze nieuwe langspeler van The Hickey Underworld gegeven, maar misschien is het album er wel vijf waard. Hoe dan ook is het de meest boeiende gitaarplaat van Belgische makelij sinds 'Faux Paw' van Future Old People Are Wizards vorig jaar. Waarom we dat vinden lees je terug in de recensie die we destijds schreven over 'III'.

2. STUFF., 'STUFF.'

STUFF. is the stuff en al van dat soort ongein. Maar het is waar: STUFF. is het muzikale wonderkind waar wij - en heel België - al heel lang op zitten te wachten. Het is uniek, het is eigen, het is fris, het is heerlijk unheimisch. Enkele dagen geleden haalden ze trouwens met maar liefst drie optredens ons lijstje met de tien beste optredens van het voorjaar, nu staan ze dus met stip in het albumlijstje. Waar dit gaat stoppen, weet niemand.

3. Balthazar, 'Thin Walls'

Misschien is het wel een unicum, want tot op heden heeft geen enkel album van Balthazar onze jaarlijstjes niet gehaald. 'Applause' stond in 2010 in de lijst en met 'Rats' wonnen ze in 2013 zelfs de Cutting Edge Award voor beste album nationaal. Iets waar 'Thin Walls', hun nieuwe langspeler, ook wel in kan slagen als alles meezit. Lees onze lovende vijf-sterren-recensie terug, luister/kijk naar 'Then What':

4. TaxiWars, 'TaxiWars'

Jazz is the sound, punk is the attitude. Onze recensent over het nieuwe project van Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen: "Favorieten distilleren uit 'TaxiWars' blijkt uiterst moeilijk. Je luistert best in één ruk naar het album, een achtbaan langsheen vele uithoeken van de jazz." Terecht in dit lijstje met andere woorden. Lees hier nog eens de volledige recensie terug.

5. Zinger, 'Everybody's Dying These Days'

Het enige album waar we indertijd niet in geslaagd zijn een recensie over te schrijven, dit debuut van Zinger. Maar het moet gezegd: we zingen al weken mee met 'Beachy Head', een nummer dat bewijst dat ze met recht en rede De Nieuwe Lichting hebben gewonnen. Het is catchy, wijkt door de arrangementen af van veel andere singles en gaat verder nooit vervelen. Iets wat ook voor de andere nummers op dit plaatje geldt. Een album dat je vrolijk maakt en je vijf (of zelfs meer) keer na elkaar kan beluisteren.

 

Onze favoriete platen internationaal:

6. Kendrick Lamar, 'To Pimp A Butterfly'

Het was één van de eerste albums die we dit jaar vijf sterren gaven, deze langspeler van Kendrick Lamar. Terecht, want als er één artiest is waar we nog niets op aan te merken hebben gehad, is het Kendrick wel. Bewijze daarvan onder andere de vijf sterren voor zijn doorbraakalbum in 2012. 'To Pimp A Butterfly' is pure magie, aldus onze recensent, en is een zoektocht naar collectieve kracht.

7. Blur, 'The Magic Whip'

De groeiplaat van dit voorjaar is ongetwijfeld deze nieuwe van Blur, de grootheden van de Britpop. Onze recensent aan het woord: 'Een paar luisterbeurten zijn vereist om 'The Magic Whip' tot volle wasdom te laten komen. Daarna blijkt het een aangename, creatieve aanvulling voor Blur, dat in de nineties - laten we wel wezen - toch vooral een singlesband was. Hier is de kwaliteit constant en dat heeft misschien met het rijpingsproces te maken. Blur klinkt anno 2015 gelouterd, een toestand die hen wel past.' Meer hebben we daar niet meer over te zeggen! 

8. Sufjan Stevens, 'Carrie & Lowell'

Bij de release van 'Carrie & Lowell' van Sufjan Stevens waren we nog een beetje voorzichtig, maar zoals we toen reeds schreven: elke Sufjan is een goede Sufjan. We hadden schrik dat de plaat niet zou weten te beklijven, maar heeft in de tussentijd reeds bewezen dat ook deze worp niet in de vergetelheid zal belanden. Hoe dan ook de beste folkplaat van het voorjaar. En de meest breekbare.

9. Unknown Mortal Orchestra, 'Multi-Love'

Op het einde van onze recensie van 'II', de vorige plaat van Unknown Mortal Orchestra, schreven we: '(..) als deze band op dit elan verder gaat, dan moet hun beste album nog komen.' Iets wat ons geen windeieren gelegd heeft, want 'Multi-Love' overtreft hun voorganger(s) op alle vlakken. Alleen de titeltrack al is kwaliteit van de bovenste plank, zo niet één van de singles van het jaar. Ga dat vooral (gratis!) zien tijdens Boomtown deze zomer.

10. Jamie XX, 'In Colour'

Ons definitieve oordeel over de plaat van Jamie XX verschijnt maandag op onze website, maar we kunnen nu al zeggen dat het een vijf-sterren-recensie zal zijn. We waren altijd al fan van de singles die hij uitbracht, maar om dat nu in zijn totaliteit op plaat te horen, maakt ons helemaal fan. Vooral omdat we nu des te meer beseffen hoe inventief, fris en ontzettend goed dit allemaal is. Zeker wanneer hij samen met Romy en koor en band 'Loud Places' live speelde bij 'Live du Grand Journal' begin deze maand.