De 10 albums van het najaar

Vijf beste albums nationaal en internationaal van het najaar 2015 met onder andere Chantal Acda, Beach House en HEALTH.

In het voorjaar maakten we reeds een lijstje met de tien beste platen van het voorjaar met onder andere The Hickey Underworld, Balthazar en Kendrick Lamar. Nu doen we datzelfde nog eens over voor de beste platen van het najaar. Platen die net als de geselecteerde platen van het voorjaar kans maken om op de shortlist voor de Cutting Edge Awards te belanden. Wie dat worden houden we nog even geheim, maar hier alvast de tien platen die ons najaar kleur hebben gegeven.

Onze favoriete platen nationaal:

1. Chantal Acda, 'The sparkle in our flaws'

De zachtste en eerlijkste plaat van dit (na)jaar is ongetwijfeld de nieuwe soloplaat van Chantal Acda. De plaat, die ze opnam met onder andere Peter Broderick, zorgde voor de terechte grotere doorbraak van Acda en bracht haar in alle mooie zalen van België. Zo ook in Minard in Gent, waar we tot op vandaag nog regelmatig aan terugdenken. Luister/kijk hieronder nog even naar één van de nummers uit 'The sparkle in our flaws'. 

2. Flying Horseman, 'Night is long

'Eén van de beste uren' was de titel van onze recensie van de nieuwe langspeler van Flying Horseman. En onze conclusie van de recensie? Dat het een absolute topplaat is. We hebben de plaat dan ook met recht en rede bekroond met de maximumscore van vijf sterren. Flying Horseman en frontman Bert Dockx worden op deze manier trouwens een vaste waarde in onze eindejaarslijstjes, want het is lang niet de eerste keer dat we één van hun platen opnemen in onze lijstjes. Luister hieronder naar single 'Wild Colours'.

3. Vandal X, 'Vandal X'

Wat gezegd over de nieuwe van Vandal X? Dat ze na twintig jaar nog steeds één van de meest relevante noiserockgroepen zijn uit België. Dat ze al twintig jaar geweldige platen en geweldige songs schrijven. En zoveel meer, maar luister hieronder vooral nog eens naar één van die geweldige nummers: 'Flashlight'. 

4. Isbells, 'Billy'

De eerste twee langspelers van Isbells waren absolute voltreffers, maar ook deze derde plaat, hoewel ze muzikaal een ommekeer hebben gemaakt, is een schot in de roos. 'Billy' is een emotionele en sobere plaat geworden, waar frontman Gaëtan Vandewoude openhartiger is dan ooit en waar het samenspel met zijn bandleden nog beter uit de verf komt. Bandleden die luisteren naar de namen Gert Van Mulders, Christophe Vandewoude, Gianni Marzo en.. Chantal Acda, die op deze manier twee keer in ons najaarlijstje staat. Met gebrek aan videoclips van nummers uit deze nieuwe langspeler, luister hieronder nog eens naar één van de singles (Reunite) uit hun debuutplaat. 

5. Stadt, 'Escalators'

De laatste nationale plaat van het najaar in ons lijstje is 'Escalators' van Stadt. De tweede plaat van deze Gentse band blies ons van onze sokken. In onze recensie schreven we indertijd: 'deze plaat is een beetje als een van onze vriendinnen op café: hoe meer rondjes, hoe meer ze prijsgeeft.' Alsjeblieft! Hieronder kan je nog eens luisteren naar hun nieuwe single 'Voice Of A Land'.

 

Onze favoriete platen internationaal:

6. De twee nieuwe platen van Beach House

Bands die twee geweldige platen maken in één jaar? Dat is uitermate zeldzaam. Hoewel er wat onenigheid was binnen de redactie en onze recensent aanvankelijk maar twee sterren gaf aan de eerste van de twee platen, 'Depression cherry', staat Beach House toch in ons najaarlijstje. En dat komt voor een groot deel dankzij die tweede plaat die ze uitbrachten, 'Thank You Lucky Stars' genaamd. Beach House is al jaren dé dream popband. 

7. Joanna Newsom, 'Divers'

De internationale plaat waar we unaniem over waren, deze 'Divers' van Joanna Newsom. We hebben er even op moeten wachten, maar potjandorie, wat een plaat. Misschien zelfs de beste plaat die ze ooit gemaakt heeft. En dat wil wat zeggen wanneer je weet dat de andere platen van Newsom luisteren naar de namen 'Ys', 'Have One On Me' en 'The Milk-Eyed Mender'. Luister nog eens naar haar comebacksingle 'Sapokanikan'.

8. Kurt Vile, 'B'lieve I'm going down'

De vreemde eend slaat weer wondermooi toe.. en deze plaat is minstens zo goed als zijn vorige plaat 'Wakin on a pretty daze'. En ja, na al die jaren en platen zijn wij verdomd blij dat Vile ooit besloten heeft om The War Of Drugs te verlaten. Luister nog eens naar het geweldige 'Pretty pimpin'.

9. Floating Points, 'Elaenia'

De beste elektronische plaat van het najaar? Daar kunnen we kort en krachtig over zijn, want dat is 'Elaenia' van Floating Points. Maar 'Elaenia' is meer dan zomaar een goede elektronische plaat; het is een plaat met diepgang, een verhaal en is o zo veelzijdig. Floating Points combineert verschillende stijlen en creëert een nog nooit gehoorde eigenheid. Luister nog eens naar 'Silhouettes'. 

10. HEALTH, 'Death Magic'

Ons lijstje afsluiten doen we in schoon, maar hard en met voldoende panache. 'Death Magic' van HEALTH is alles geworden wat we van de plaat verwacht hadden. Iets anders dan hun vorige platen, maar wel in dezelfde lijn. Ritmisch uitmuntend, muzikaal verbluffend en voldoende noise om onze oren af en toe eens te laten piepen. Eerste single van de plaat was deze 'New Coke'. 

Bekijk hier nog eens onze favoriete platen van het voorjaar.