David Pefko wint Gouden Boekenuil 2012

Vanavond is in de Gentse Handelsbeurs de Gouden Boekenuil 2012 uitgereikt. Winnaar is David Pefko met zijn roman 'Het voorseizoen'. 'Het voorseizoen' wordt als beste Nederlandstalige literaire werk van 2011 bekroond. Pefko ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Het juryverslag roemde 'Het voorseizoen' als een boek dat 'een genadeloze analyse van de tijdsgeest is, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.' Pefko wordt geprezen omdat hij ‘met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick een leven creëert dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar.’

Met 'Het voorseizoen' heeft de vakjury – met daarin cutter Roderik Six – niet voor het meest evidente boek gekozen. Terwijl er op de shortlist kleppers als Dimitri Verhulst ('Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten'), Herman Koch ('Zomerhuis met zwembad') en Jeroen Brouwers ('Bittere bloemen') stonden, is David Pefko een eerder onbekende naam. Voor Pefko is 'Het voorseizoen', na zijn debuut 'Levi Andreas', nog maar de tweede roman.

Ook de lezersjury – 100 gewone lezers onder leiding van Lies Lefever - ging voor een allesbehalve voor de hand liggende keuze. In deze categorie ging Stephan Enter met de eer lopen voor zijn boek 'Grip'.