CROSS COMIX FESTIVAL 2018

18 november 2018: Cross Comix Festival

Artiesten zoals Pepijn Lanen, Joe Sacco en Wende laten crossovers zien tussen het beeldverhaal en andere kunstvormen

In deze tijd met nieuwe media vol foto’s, vlogs, video’s en games is het beeldverhaal niet meerweg te denken. Juist daarom laat het stripfestival Cross Comix op 18 november 2018 combinaties tussen beeldverhaal en andere kunstvormen zien. Het programma ziet er veelbelovend uit met crossovers tussen comics, politiek, humor, muziek, kunst en streetart en artiesten zoals Pepijn Lanen en Steven van Lummel, Joe Sacco en Wende.

Wende

Speciaal voor Cross Comix is Wende de samenwerking met verschillende tekenaars aan gegaan. In een bijzondere voorstelling in Theater Rotterdam is te zienhoe haar nummers van het album ‘Mens’ wordenverstript. Zo werkt Wende onder andere samen met Aimée de Jongh, Erik Kriek, Floor van het Nederend, Claudie de Cleen, Diana van der Voort, Mas Hab en Robert van der Kroft.

Tokyayo

Pepijn Lanen, bekend van De Jeugd Van Tegenwoordig en zijn boeken en podcasts, ging samen met illustrator en uitvoerend kunstenaar Steven van Lummel naar Tokio om de Japanse cultuur in kaart te brengen en maakten het programma Tokyayo. Tijdens Cross Comix presenteren deze humoristische kunstenaars de Tokyayo Game Show en je kan meedoen! In de vorm van een typisch Japanse spelshow worden de strijdende teams en het publiek op een speelse en eigenzinnige meegevoerd langs de wereld van anime, manga, hentai en karaoke.

Comics en politiek

Dit jaar is er een bijzondere internationale gast, Joe Sacco. Hij wordt gezien als grootmeester van de stripjournalistiek, onder andere door zijn beeldromans

Palestine en Safe Area Gorazde. Daarnaast vindt dit jaar de derde editie van de Tekendemocratie plaats op het festival. Daarbij gaan ideologen van Rotterdamse gemeenteraadspartijen het debat aan en maken talentvolle cartoonisten on the spot een rake tekening. Het publiek kan weer live meekijken terwijl de tekenaars het debat vastleggen.

Live hoorspel en expositie in het donker

Het Cross Comix Festival heeft nog meer te bieden. Zo organiseert de Stripclub bijvoorbeeld een live hoorspel en komt Kees Moeliker vertellen over het Rotterdamse fenomeen Doodkonijn terwijl Diana van der Voort samen met straattekenaars de verhalen levend optekent. Typex lanceert zijn stipbiografie over Andy Warhol, er is een bijzondere expositie in het donker van Merel Barends over de geheimen van de vrouw. En nog veel meer.

Tickets zijn al verkrijgbaar via de website. Hou voor het volledige programma social media en de website in de gaten.

Over Cross Comix

Cross Comix Festival toont de ontmoeting tussen beeldverhaal en andere kunstvormen. Ze werken dan ook samen met ArtEZ, CBK, Comic House, Donner,

Drawing the Times, Graffiek Griffioen, IMG-lab, Ondernemersvereniging Urban Department Store Rotterdam, Theater Rotterdam, Wacom, Willem de Kooning Academie, Yendor, Zone 5300, Grafisch Lyceum Rotterdam, Mojo, St Lukas Brussel en de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie

 

Cross Comix Festival 18 november 2018 15.00 tot 23.00 uur Theater Rotterdam

€ 27,50

www.crosscomix.nl

page2image12752

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl.