'CE MAGNIFIQUE GÂTEAU!' gaat in première

CE MAGNIFIQUE GÂTEAU! is de nieuwste creatie van Marc James Roels en Emma De Swaef. Het Gentse regisseursduo werkte maar liefst acht maanden bij Beast Animation aan hun tweede stopmotionfilm. Na een wereldpremière in Cannes en tal van prijzen op festivals als Annecy en Animafest in Zagreb, strijkt de film rond Belgisch Congo neer in de Belgische zalen. We spraken hen in Cannes over hun nieuwste project.

De Swaef en Roels geven ons een blik in de levens van vijf wollen personages. De ene is koning van een volledig land en kolonie, de ander een zwarte bediende in een hotel. Die laatste krijgt allesbehalve een luxeleven toegeschreven. De racistische manier waarop er met de man wordt omgegaan, legt een duister stuk in onze geschiedenis bloot. ‘Sommige gebeurtenissen binnen de film zijn niet per se waargebeurd, maar ze zijn wel realistisch binnen dit stuk in de geschiedenis’, zegt De Swaef. Naast racisme krijgt ook surrealisme een plaats binnen de film. Al zit hier volgens de makers geen eenzijdige betekenis achter. Roels:‘of het al dan niet surrealistisch is, laten we aan de kijker over. Zij kunnen hier hun eigen invulling aan geven.’

De film won met zijn onconventionele lengte zowel prijzen binnen categorieën voor langspeelfilms als kortfilms. ‘Normaal gezien was de film 20 minuten korter, maar we gebruikten gewoon de tijd die nodig was om ons verhaal te vertellen. Dat bleek in dit geval 44 minuten te zijn’, aldus Roels. CE MAGNIFIQUE GÂTEAU! speelt vanaf woensdag 19 december samen met Bloeistraat 11 van Nienke Deutz bij Spinx, Cartoon’s, Palace en Lumière. Ook in Cinema Zed zal de film binnenkort verschijnen.