Cannes-winnaar 'Girl' opent Film Fest Gent

'Girl', de debuutfilm van de 26-jarige Gentse regisseur Lukas Dhondt zal in oktober de 45ste editie van het Film Fest Gent openen. In Cannes sleepte de film nog 4 prijzen in de wacht, waaronder de Caméra d'Or voor beste debuut. 

Het is niet de eerste keer dat Dhondt zijn opwachting maakt op het Gentse filmfeest, want in 2014 won de regisseur in de Arteveldestad de prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm met zijn masterproef 'L'Infini'. Hij zat in 2001 ook in de jongerenjury van de Explore Zone competitie en kreeg in 2012 een Special Mention voor zijn kortfilm 'Corps Perdu'.

'Girl' is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over Lara, een 15-jarig meisje dat niets liever wil dan ballerina worden. Om die droom waar te maken is enorm veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter gemaakt doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam.

De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in 'Girl', werd op het filmfestival van Cannes terecht bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Later mocht Lukas Dhont de Queer Palm en de Un Certain Regard Fipresci Prijs van de internationale persjury in ontvangst nemen. Uiteindelijk kwam daar zaterdag ook nog de prestigieuze Caméra d'Or bij. 

Op het Film Fest Gent zal de film zijn Belgische première kennen, in aanwezigheid van de volledige cast en crew. "Lukas Dhont toont in een pracht van een speelfilmdebuut de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam", vertelt Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, over de openingsfilm. "Hij doet dit met een ongelofelijke takt, tederheid en inlevingsvermogen. Dat het tegelijk gaat om de revelatie van een super getalenteerde regisseur en de ultieme speelfilm van afscheidnemend producent Dirk Impens maakt van 'Girl' een heel bijzondere openingsfilm."

Het Film Fest Gent vindt dit jaar plaats van 9 oktober tot 19 oktober.