BookSpot Literatuurprijs gaat naar Tommy Wieringa

Tommy Wieringa wint de BookSpot Literatuurprijs (vroeger ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs) voor zijn roman 'De heilige Rita'. De Nederlandse auteur sleept zowel de juryprijs, goed voor €50 000, als de lezersprijs in de wacht. 

'De heilige Rita' vertelt het verhaal van Paul Krüser, een man die vastgeklonken is aan zijn kleine dorp en de zorg voor zijn aftakelende vader op zich neemt. Wij schreven: 
'De roman komt werkelijk tot leven wanneer Wieringa de relatie tussen Krüsen en zijn vader beschrijft. Twee monolitische, zwijgzame figuren die rondwandelen met hun kop in de kas. Ze produceren karige dialogen die opgloeien door onderhuidse affectie.' 

Ook de romans 'Joe Speedboot' (2005), Caesarion (2009) en 'Dit zijn de namen' (2012), winnaar van de Libris Literatuurprijs 2013, bekroonden wij met 4 sterren. 

Bij de genomineerden waren ook twee schitterende rouwromans: de poëtische roman 'Voor het vergeten' van Peter Verhelst, de enige Vlaming op de lijst, en 'Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken', een waardig epitaaf voor Thomas Blondeau van Arjen Van Veelen.