De beste Vlaamse tv-programma’s van het voorjaar

Niemand die zal discussiëren als we die klinkende overwinning van de Rode Duivels tegen Brazilië naar voren schuiven als hét enige belangrijkere tv-moment van de afgelopen maanden. Om de concurrentie toch een beetje kans te geven, hebben we bij Cutting Edge de koppen eens bij elkaar gestoken om te kiezen welke programma’s ons het afgelopen voorjaar ontroerd, geamuseerd en verwonderd hebben. Van een razend spannende bankoverval tot de online avonturen van de grootste spring-in-’t-veld in radioland. Niet zo dagelijkse kost en programma’s om bij thuis te komen …

'Taboe'

Zijn er nog taboes? Ja. Mag je ermee lachen? Die vraag heeft niet zo’n simpel antwoord. Maar als je Philippe Geubels heet, dan ga je op zoek naar de juiste manier om ermee om te gaan. Resultaat: het wondermooie ‘Taboe’ waarin de komiek een week lang optrekt met tal van minderheden. Om aan te tonen dat er achter die labels nog steeds personen van vlees en bloed schuilgaan. Mensen zoals jij en ik. Geubels ontpopte zich tot een uitstekend interviewer die lacht wanneer het mag en zwijgt wanneer het moet. Een prachtig portret dat ons de schoonheid en de spartelingen van het leven toont.

'De dag'

Eén reeks, twee verhalen. Het lijkt een huzarenstukje, maar Jonas Geirnaert en Julie Mahieu laten het oh zo eenvoudig lijken. Met ‘De dag’, het relaas van een bankoverval, schreven de twee een briljante fictiereeks die je constant op het verkeerde been zet, maar nergens geforceerd aanvoelt. Geen losse draadjes en te ingewikkelde plotconstructies waar niemand meer aan uit kan. Hét bewijs van het vakmanschap dat achter deze reeks schuilgaat. Met de strakke regie van duo Gilles Coulier en Dries Vos, de fantastische acteerprestaties (Willy Thomas als ondervrager Roeland!) en de meeslepende soundtrack is dit een reeks die op internationaal niveau meespeelt. En zelfs een pak beter doet. Casa de wie?

'Hotel römantiek'

In het eerste seizoen wist deze ‘Tempation island’ voor senioren ons al met hart en ziel te overtuigen van zijn charme en warmte. En dat is met dit tweede seizoen niet anders. Al is die vergelijking maken eigenlijk het programma oneer aandoen. Dit datingprogramma over een groepje ouderen op zoek naar de liefde, is een bitterzoet relaas dat elk hart doet smelten. Een ode aan de liefde, aan de vreugde van het leven en vooral de heerlijke kwajongensstreken van het trio Ham, De Leijer en Lefebure. Meer van dat!

'De Columbus'

Weer een BV op reis? De spirit van dit programma zal je dat euvel snel doen vergeten. Onder goedkeurend oog van Wim Lybaert volgt de Columbus de route die het lot bepaalt. Maar de eindbestemming blijft steeds dezelfde: genieten van de schoonheid van de traagheid. Even op de pauzeknop drukken en terugkeren naar jezelf. Houden van wat je hebt en feel good in de realiteit omzetten. Een liefdesbrief aan het goede leven, quoi?

'De infiltrant'

De stelling luidt dat plezier op de set niet altijd tot een even plezante kijkervaring leidt. ‘De infiltrant’ bewijst het tegendeel. Geert Van Rampelberg leeft zich helemaal uit als Danny Desmedt, een oplichter van het zevende knoopsgat, die in een undercoveroperatie terechtkomt om zijn eigen hachje te redden. De opdracht: drugsimporteur Freddy Bernaerts (een fantastische pruik met een al even geniale Dirk Roofthooft eronder) klissen. De makers halen alle trucjes uit de kast en geven de reeks zo een verkwikkende en opwindende sfeer mee, die doet denken aan de films van Shane Black. Niet feilloos - die romance was soms wat bij de haren gesleurd - maar wel een brok fun van begin tot eind.

'Down the road'

Mochten we cynische mensen zijn, dan zouden we denken dat men twee formats van hierboven in de blender gooide en daar een nieuw programma uit construeerde. Maar aangezien we slechts parttime cynici zijn, kunnen we niet anders dan de loftrompet zwaaien voor dit fantastische programma. ‘Down the road’ is een (h)eerlijke roadtrip doorheen Europa met de sympathiekste reisleider van het land. Maar het is vooral een trip met de meest fantastische reizigers die je je maar kan wensen. Reizen is beleven en leren, zegt men wel eens. Tijdens deze reis hebben wij alvast geleerd om het leven wat meer door een roze bril te bekijken.

'Pano'

‘Pano’, het duidingsprogramma dat voortvloeide uit het samenvoegen van de redacties van ‘Koppen’ en ‘Panorama’, kwam in 2018 echt op kruissnelheid. Knappe onderzoeksjournalistiek en aangrijpende getuigenissen, of het nu ging over de verwoestende impact van de schuld- of gokindustrie, de enorme uitdagingen in het basisonderwijs of de uitbuiting van landbouwers. Het programma liet geen enkele kijker onberoerd en zwengelde niet zelden een broodnodig maatschappelijk debat aan. Meer van dat, opnieuw!

Eervolle vermeldingen

De beste televisie hoeft niet per se via de antenne de huiskamer binnen te walsen. En dat lijkt ook eindelijk in Vlaanderen geen utopie meer te zijn. De laatste maanden experimenteerden ze bij Q2 al lustig met online filmpjes en het resultaat mag er zijn. Onze favoriet: ‘FilmQlub’, een filmprogramma waarin Britt Valkenborghs, samen met een bekende filmliefhebber, de beste films bespreekt en bekijkt. De ideale filmsnack! Ons verlangen naar een Vlaams filmprogramma is voorlopig gestild!

Ook bij Studio Brussel – ja, radio we weten het – hebben ze de kip met de gouden eieren ontdekt door Linde Merckpoel een camera in handen te duwen. Dat resulteert in ‘Linde vlogt’, een wekelijks filmpje dat van het ene in het andere onderwerp stuitert, maar dan met een heerlijke energie die je steeds naar meer doet verlangen. Wie had ooit gedacht dat tien minuten zo kort konden zijn?