‘Crimi clowns’ wint poll Beste Vlaamse Fictiereeks

Tijdens onze redactievergaderingen ontstaan er wel eens interessante gesprekken. Niet alleen over de zin en de onzin van het leven en de verkrachting van Duvel door er Fristi bij te schenken (een ‘Plopke’ voor de geïnteresseerden), maar ook over de kwalitatieve Vlaamse fictie die we de afgelopen jaren op het televisiescherm zagen en specifieker: de vraag welke reeks nu juist de beste is. Er vielen net geen gewonden tijdens deze discussie, maar tegen het einde van de avond was er nog steeds geen beslissing gevallen.

En toen borrelde er een idee op. Of dat nu door het gerstenat of door onze genialiteit kwam, laten we in het midden, maar waarom zouden we zelf beslissen als we ook onze lezers kunnen laten beslissen? En zo, dames en heren, ontstond in een hoekje van café De Dorstige Sportvriend de derby der Vlaamse fictie, met slechts een doel: de beste Vlaamse serie van de afgelopen twintig jaar vinden. Waarom twintig jaar? Dat herinneren we ons niet meer… misschien was dat Plopke toch geen al te best idee.

Maar hier zijn we dan. Na een spannende zoektocht hebben we eindelijk een winnaar. Een die we, om heel eerlijk te zijn, geen schijn van kans gaven tegenover al dat ander televisiegeweld. En aanvankelijk leek dat vermoeden ook bevestigd te worden. Met een immense voorsprong wist hun concurrent ogenschijnlijk de overwinning binnen te halen. Maar niets bleek minder waar, want plots zagen we de cijfers van die ‘beslechte battle’ de hoogte inschieten. Doorgaans geloven we niet in mirakels, maar als we onze nuchterheid even opzij zetten, durven we toegegeven dat we er op dat moment een voor onze ogen zagen gebeuren.

Geruggesteund door hun trouwe fans, werd het dan ook snel duidelijk dat deze underdog het wel eens ver zou kunnen schoppen. En dat deden ze ook. Met de nodige overtuiging slaagden ze erin om elke ronde naar hun hand te zetten en haalden ze zonder problemen de finale van deze volksraadpleging. En met nog groter gemak haalden ze ook die overwinning binnen. Velen hebben het al gezegd, maar de stelling is nu eens te meer bewezen: de fans, of in dit geval ‘De Crimi Rukkertjes’, zijn alles.

Het resultaat van die onvoorwaardelijke trouw - en uiteraard de belofte dat, als ze deze wedstrijd winnen, er zonder twijfel een derde seizoen komt -  is nu dat de 2BE-reeks ‘Crimi clowns’ (geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Luk Wyns) niet langer onder die titel door het leven hoeft te gaan. Correcter is om deze fictiereeks vanaf heden te bestempelen als: de beste fictiereeks van de afgelopen twintig jaar.

Quod erat demonstrandum en met felicitaties van de jury!