Zorita

De bandleden van Zorita komen dan wel uit alle windstreken, maar de voeten zijn al jaren stevig gepoot in de grond van Amsterdam. De achtkoppige band brengt een opwindende mix van honderd-en-één exotische, wereldse muziekstijlen met een stevig dansbare pop bodem, waarin onze hoofdstad zeker als inspiratiebron naar voren komt. De sferische (woestijn)klanken van Calexico omarmen de rauwheid van Tom Waits, de melancholische inslag van Jacques Brel en Beirut en de opzwepende beats van Manu Chao en Gogol Bordello. Ergens op een kruispunt tussen Mexico, Sevilla, Broek op Langedijk, Parijs en Boedapest spannend samengesmolten tot een erg smakelijke cocktail.

De van oorsprong Belgische zanger heeft een fijne ruige korrel in zijn stem. Niet zo heavy als Tom Waits, maar hij komt aardig in de buurt. De muziek van Zorita swingt als een dolle en roept het gevoel op dat je ergens op een pleintje in Zuid Spanje onder de koesterende zon met zijn allen op straat staat te dansen. Mestizo pop noemen ze dat. Moet ook haast wel met zo'n berg toffe muzikanten en een scala aan volksinstrumenten: Carlos Zorita Diaz (zang, akoustische gitaar), Anna Blijdenstein (zang, percussie), Joost Abbel (el. gitaar, pedal steel), Gijs Koot (bas), Thomas Geerts (trompet), Kay Krijnen (accordeon), Robert Orvalho (viool) en Zoli Soos (drums).

In de Ongekend Talent-player vinden we twee nummers. 'Tank top' valt warm in de oren, een meeslepend gypsyfolk nummer met een knipoog. 'Lost at sea' is een schitterend mooi duet, de zware stem van Diaz schuurt prachtig tegen de heldere vocalen van de zangeres. Het mondt uit in een oergezellig feestelijk nummer (door de blazers) met Balkan invloeden en een Franse slag (accordeon en viool). Op hun Myspace pagina staan nog wat live takes om te checken, want op het podium is het helemaal een wilde, entertainende, stomende boel.

Hun bijzondere combinatie van stijlen is niet onopgemerkt gebleven. In een jaar tijd stond de groep al in twee finales, De Amsterdamse Popprijs en Het Nieuwe Amsterdamse Havenlied. Zorita dingt tevens mee naar de Grote Prijs van Nederland in de categorie rock/alternative op 11 december! Wellicht de eerste stap naar een grootsere muzikale toekomst en een label om hun album uit te brengen, waar momenteel aan gewerkt wordt. 'La soledad' wordt verwacht in de lente van 2011. Ze kunnen onze en jullie steun dus nog hard gebruiken!

Ga naar de Zorita-Ongekend Talent-playlist om songs te beluisteren!

Zorita bij Ongekend Talent