Woolly

Deze hiphop schopt kont

Engelstalige hiphop is in België redelijk dun gezaaid. De scene wordt in onze contreien bedolven onder de Nederlandstalige variant. ’t Hof van Commerce is al jaren een pièce de résistance, maar voelt ondertussen de hete adem van beloftevolle woordkunstenaars als Safi & Spreej, Tiewai en Uberdope. Toch richten wij deze keer onze ogen op een band die de Engelstalige toer op gaat en het overigens volledig live doet. Woolly heeft internationale allures: niet alleen omdat ze het in het Engels doen, ook omdat de muziek gewoon zo strak staat als een kleine beha op de D-cup van Pamela Anderson.

Drummer Siemon Theys is de bezieler en drijvende kracht achter de band. Siemon klopt ook op de vellen bij de indieband Vincent&Jules, onlangs nog een van de beloften bij De Nieuwe Lichting. Uit diezelfde band nodigde Siemon nog bassist Wouter Melotte en gitarist Maxiem Charlier uit. De electronica wordt verzorgd door Joris Biesmans, bekend van de bricolagegeluidjes van Cashmere. Geen hiphop zonder woorden: Tarek Akharraz breit een reeks lekker klinkende woorden aan elkaar op een torenhoog tempo. Hij wordt bij wijlen afgelost door Tom Adriaenssens. Een geolied duo met een geoliede machine op de achtergrond.

Wij vielen al in mei dit jaar als een blok voor Woolly tijdens het showcasefestival Burnout #Blockparty in de Muziekodroom in Hasselt. De band mocht hun ding doen in de grote zaal voor een enthousiast publiek en zette nadien gewoon de zaal op hun kop. Het optreden was zelfs zo’n ervaring dat het publiek om meer vroeg en dat terwijl de band door hun songs heen waren. De band is naar eigen zeggen nu druk aan het schrijven om de livesets uit te breiden. Toch heeft niemand geklaagd toen de groep dan maar voor een tweede maal de meezinger ‘Basement mood’ inzette. Onthoud die titel en beluister het als de bliksem op SoundCloud. Wedden dat je het refrein niet uit je hoofd krijgt?

Een ijzersterk pluspunt aan Woolly is de veelzijdigheid. Het instrumentale ‘Maxin’ the specs’ doet wat het moet doen: de luisteraar warm maken voor het aanstormend woordspel. ‘Stolen keys’ klinkt heerlijk nostalgisch: alsof de rare ritmes van Shabazz Palaces perfect overvloeien in de gelikte beats van Mos Def. Toch kan het vuriger: wij zijn wild van het ranzige en Jurassic 5-achtige ‘Huphalumps’, een nummer waar Siemon even in de spotlights staat dankzij gelikte drumtechnieken. Zoals we het al zeiden in onze review van Woolly op Absolutely Free Festival: ?uestlove mag oppassen. De Belgische hiphopscene heeft er met Woolly een sterke speler bij.

Volg Woolly op Facebook en Twitter!