Too Tangled

Een zoveelste man-vrouwduo wekte deze week onze aandacht. Ze zijn jong, zien er fantastisch uit, zijn ambitieus en staan te trappelen om ook jou en de rest van de van oren voorziene wereld omver te blazen: het in Gent gevestigde maar uit Bornemse grond getrokken Too Tangled.

Het duo bestaat uit Eva Buytaert en Roeland Vandemoortele. Hun namen zouden niet Vlaamscher kunnen klinken, hun sound daarentegen klinkt alsof dit nieuw talent een tijdlang heeft zitten rijpen in groezelige, hippe New Yorkse, Detroitse of andere Amerikaanse grootstedenbuurten.

Hun ingrediënten zijn simpel: de vettige, bluesy en af en toe aan Jack White schatplichtige gitaaruithalen van Vandermoortele (de snoeiharde riff uit ‘Get on the rush' snijdt werkelijk door alles heen), ondersteund door rudimentaire drums-uit-een-doosje, met hier en daar een speels orgeltje of ander elektronisch speeltje en, enigszins verrassend, een snerpende salvo op - jawel - viool. Het geheel klinkt fris speels, trashy en tegelijk wat donker met hier en daar zelfs een ‘industrial' tintje.

Maar wat het hem vooral doet, is het speelse, sexy vocale kat-en-muisspel dat Buytaerd en Vandemoortele met elkaar spelen. Dit is niet zomaar samenzang; het duo dialogeert echt, met een niet mis te verstane chemie tussen beiden als constante ondertoon. Het stampende ‘Set me free' is hier het beste voorbeeld van. Het hoge, babydollgekir van Buytaert plaagt en daagt uit, terwijl de cool van Vandemoorteles stem net genoeg weerstand biedt.

Elk van de vier liedjes die je kan horen op hun vi.be-stek, zijn voorzien van genoeg weerhaken om er heel vissersportminnend Vlaanderen jarenlang mee te kunnen voorzien. Catchy refreintjes heeft het duo ook in overvloed, waarmee ze hun potentieel publiek zonder problemen aan het meebrullen zullen krijgen, zoals met het aanstekelijke ‘Oh-oh-oh'-motiefje in ‘Frantic'; geheid een hit.

In de bluesy balad ‘Heaven=Hell' neemt Too Tangled tenslotte was gas terug, maar de intensiteit en spanning blijft ongewijzigd.

Krijgt Vlaanderen met Too Tangled zijn eigen The Kills, The Ting Tings of Raveonettes? Oordeel zelf, maar geniet ondertussen vooral van hun heerlijke lappen garagetrash mét kloppend hart!