Sweetsalt

Zoet en zuur tegelijkertijd

Na een korte vakantie selecteren we weer een band uit de enorme groep van ingeschreven kandidaten voor onze kans op het nieuwe vi.be. Het nieuwe Cutting Edge Talent luistert naar de naam Sweetsalt en is een jonge band in alle betekenissen van het woord. De gemiddelde leeftijd van dit viertal uit Aalst ligt net onder de vijftien, maar ook de band zelf bestaat nog maar sinds 2014. En dat is ongeveer alle informatie die er over Sweetsalt op het wereldwijde web te vinden is. Hun intieme luisterliedjes zeggen gelukkig meer dan duizend woorden.

Wanneer je luistert naar de twee tracks die Sweetsalt al heeft opgenomen, betovert de stem van Jade Bernauw je ogenblikkelijk. De warme stem met scherpe randjes geeft de nummers een intimistisch gevoel, maar houdt ze tegelijkertijd ook ver van een al te zeemzoete sfeer. De zanglijnen komen bijzonder overtuigend over, mede dankzij het vlekkeloze Engels accent. ‘A change in the dark’ begint klein en ingetogen, maar het klankenpalet bloeit open met xylofoon en gitaar. Af en toe wordt het zo stil dat je iets hoort kraken op de achtergrond en het is net die afwisseling in opbouw dat dit een zeer mooi liefdesliedje maakt. ‘You turned from alone to a lover’ zingt Bernauw, als we dat goed gehoord hebben, meteen goed voor één van de mooiste teksten van een Talent.

Op het moment dat we dit neerschrijven, staat hun tweede nummer ‘Nightmare’ precies een dag op Soundcloud. Zo jong is Sweetsalt dus. Dat nummer lijkt ook akoestisch te beginnen, tot de stilte door enkele uithalen op elektrische gitaar wordt verscheurd. De bescheiden wall of sound wordt hier nog extra versterkt door de saxofoon van Lette Thijs. Het viertal laat hier zien dat ze best dramatisch kunnen uithalen, maar altijd het evenwicht behouden. We hadden nog even getwijfeld of we Sweetsalt niet nog verder moesten laten groeien voor we ze tot Talent bombardeerden. De nummers die het jonge viertal nu al afleverde, veegden die twijfels van tafel. Jong en beloftevol was nooit meer toepasselijk dan op deze band.