Strand

De kracht van de stilte

Een talent is van alle leeftijden. Een talent is van elke soort.  Een talent word je niet zomaar. Je bent het gewoon. Of je dan een bekende kop hebt, en je naam staat al in de kranten gedrukt, dat doet er niet toe. Als je een talent bent of hebt, van welk kaliber ook, dan hoor je thuis in onze rubriek.

Vanwaar dit stukje afgedwaald schrijven... wel ons volgende talent is eigenlijk een bekende kop in het muzieklandschap. Maar voor ons doet dat er niet toe. Hij heeft een nieuw project en het is er weer een van formaat. Strand is de naam, Bert Dockx het brein erachter.

Al van bij de eerste noten zijn we overtuigd. Dat kleinkunst een geliefde tak van ons Belgische muzikale erfgoed is wordt al eens vaak vergeten, en dat met talenten als Wannes Cappelle in ons midden. Zonder politieke pamfletten rond te strooien moeten we kunnen toegeven: het Nederlands is een erg mooie taal, en al wie die liefde naar zijn medemens kan overbrengen is vooral een gepassioneerd persoon. Zo ook Bert Dockx.

Alweer duikt hij de schaduwzijde van het genre in. Hij werkt met stiltes in plaats van met geluid. Tegelijkertijd zijn zijn teksten van beklijvende schoonheid.  Zeer poëtisch uitgelicht. En nummers als 'Huis' en 'Scherf' doen je simpelweg met verstomming slaan. Aan Strand hoeven we weinig woorden vuil te maken. Bert Dockx speelt niet alleen met zijn eigen gevoelige snaren, hij raakt ook die van ons. Zelden zullen we zeggen: zwijg en luister, zo hard dringen we onze mening doorgaans niet op, maar voor één keer doen we het toch. En wel nu.