Stacks

De kunst van de suggestie

Luister je naar Stacks, dan komt er onherroepelijk een drang opzetten om melancholische eightiesplaten vanonder het stof te halen en jezelf in een kleurrijk pakje te tooien om rondjes te draaien in je voor de buitenwereld afgesloten slaapkamer. De Antwerpse Sis Matthé, voormalig lid van de gitaarrockband White Circle Crime Club, is het brein achter deze monniker en leverde onlangs zijn debuutplaat ‘Voices’ af.

Wat opvalt, is dat Stacks niet in enkele luisterbeurten te vatten valt. Het heeft tijd nodig om te achterhalen hoe Sis zijn klanken aan elkaar weeft en er een gepaste voice bovenop plaatst. Hij blijft zelden aan de oppervlakte en zweeft vaak tussen verschillende abstracte bass- en zanglijnen door.

‘Voices’ zou ‘Voices’ niet heten, mocht er geen stemmenspielerei aan te pas zijn gekomen. We horen Sis op twintig manieren terug. Tweestemmig, driestemmig, als een hele groep koorknapen, in falsetto, zoals in het opzwepende ‘But Loving You’, zelfs in bijna gutturaal klinkende gezangen.

Om ten volle te beseffen wat je oren aan je hersenen willen duidelijk maken tijdens een eerste luisterbeurt, stap je best van al in gedachten in een met eightiesprints bestickerde pretparkrollercoaster, laat je je afstoten door de meer dan voortreffelijke opener ‘Dream You’, de wind door je haren strijken met het etherisch ‘Shoulder Hand Touched’  en verder uitbollen op het genietbare 'Elegy of walking'.

Stacks is niet over één nacht ijs gegaan. Het klinkt als een wazige kennismaking met een doordacht in elkaar gepuzzelde installatie van op hol geslagen Helmholtzresonatoren, en mocht dat je misschien niet veel zeggen, ook wel als Depeche Mode-achtige synthpop omhuld in een licht dramatisch Twin Shadow-jasje. ‘Voices’ zit vol suggestie en laat een comfortabele ruimte voor interpretatie over. Luister zelf en zoek naar de bedoelingen, het is alleszins de moeite waard

 

meer info:

http://vi.be/MGCS-7648-JNF

http://stacksofvoices.bandcamp.com/album/voices

foto's: Mark Rietveld