St. Grandson

Maximaal effect met minimale middelen

Wanneer we rondsurfen op vi.be en op zoek zijn naar een beloftevolle band om hier aan jullie voor te stellen, is er meestal iets dat onmiddellijk onze aandacht trekt. Een straffe uithaal, een opmerkelijk ritme of een ongewone melodie. Vandaag bleven we luisteren dankzij de stilte. Zet St. Grandson op en er daalt een zekere rust over de kamer. Met een minimale bezetting brengen ze kleine, warme nummers tot bij de luisteraar, die voor hij het weet helemaal betoverd raakt.

St. Grandson is het muzikale project van Benjamin Decloedt en Jasper Timmerman. Sinds 2011 schrijven ze intimistische nummers die de perfecte soundtrack vormen voor de invallende duisternis. En dat wordt gesmaakt. Ze raakten tot in de finale van De Beloften 2012, deden hetzelfde in de Student Rock Rally Gent en mochten de Knack Focus Publieksprijs in ontvangst nemen op ‘Hitspot’, een wedstrijd voor singer-songwriters.

Twee stemmen en twee gitaren, of soms zelfs enkel een piano. St. Grandson probeert zo veel mogelijk te doen met zo weinig mogelijk. De close harmony-zanglijnen met lichte echo van ‘Goodbye, my dear’ roepen een melancholisch sfeertje op dat perfect aansluit bij het afscheid nemen in de tekst. In ‘Lady gold’ gaat de close harmony een paar tonen lager, wat het geheel wat dwingender maakt, al kan dat ook aan die spaarzame elektrische gitaar liggen.

Wat in elk van hun nummers sterk naar voren komt, is hoe ze de stilte durven laten spreken. Er is geen ritmesectie, maar we vatten dat niet eens op als een gebrek. Af en toe een pauze, een ingehouden noot en je houdt je adem bijna zelf in. De nummers van St. Grandson lijken fragiel maar staan in feite stevig op de warme zang van het duo. Maximale aandacht met minimale middelen.

St. Grandson speelt op 26 juli in de Spiegeltent van de Gentse Feesten. Klik voor meer info.