Sopha

Hiphop, funk en jazz? Sopha probeert niet zomaar een vreemde combinatie van muzikale invloeden lukraak samen te voegen om vervolgens wat aandacht te krijgen. Neen, de Antwerpse band slaagt er wonderwel in om het geheel van die verschillende ingrediënten samen stevig te laten smaken als in een lekkere hutsepot.

Alle lof die ze daarvoor krijgen, is dubbel en dik verdiend.  Jazzy grooves worden afgewisseld met energetische blazers. Grappige en scherpe hiphop wordt gecombineerd met bijna soulvol gezang. En af en toe horen we een beetje salsa. Tijdens het beluisteren van 'Semi Kuti' denken we zelfs even aan de jaren zeventig - The Doors en Bee Gees worden complexloos tussen de blazers gemengd. Onze favoriet is echter 'Christian Body'. Coole lyrics, mooie opbouw, dat einde (denk: dancetrackje van Daan met funky trompetten en zenuwachtige keyboards)!

Sopha's MySpace-pagina ademt veel sfeer uit. Van de ironische, semi-megalomane blogberichten tot de live-opnames: de groep lijkt een bende vlotte jongens die zich goed amuseert. Maar Sopha wil meer dan alleen maar ambiance creëren. De bende is al zes jaar bezig - wat toch eerder uizonderlijk is, vooral als je weet dat de band een bezetting van zeven tot dertien man telt - en plant het komende jaar een debuutplaat. Bovendien staan er tal van optredens gepland voor de komende lente. Sopha is een heuse liveband. Het is fenomenaal om de bruisende energie van deze muzikanten over het podium te zien vliegen. Voor wie nieuwsgierig is: zeker gaan kijken!